Ukrainsk oligark gripen i Österrike

Publicerad
Den ukrainske mutbrottsanklagade oligarken Dmytro Firtasj, som byggt upp en förmögenhet på att sälja rysk gas till Ukraina, har gripits i Österrike. En domstol har tidigare godkänt en begäran om utlämning till USA.

Firtasj har befunnit sig i exil i Österrike sedan den så kallade Majdanrevolten i Ukraina 2014. Han nekar till anklagelserna som bland annat gör gällande att han har gjort sig skyldig till mutbrott i samband med titanaffärer i Indien.

Utlämningsbeslutet går på tvärs med ett beslut i en lägre österrikisk instans, där en domstol avvisade utlämningskravet från USA:s justitiedepartement med hänvisning till att anklagelserna var politiskt motiverade.

– Detta innebär inte att någon har blivit dömd som skyldig på förhand, utan snarare att det kommer att fastställas i en domstol i ett annat land huruvida den anklagade är skyldig eller oskyldig, sade domaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer