Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oleksiy Goncharenko pekar ut den moralen hos soldaterna som en viktig faktor bakom Ukrainas framgångsrika motoffensiver.

Ukrainsk politiker om motoffensiven: Vi har ett fönster av möjligheter

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Ryssland genomför det man kallar för en ”partiell mobilisering” kommer rapporter om framgångar för den ukrainska motoffensiven. Nu har landets styrkor, för första gången sedan kriget inleddes, avancerat i Luhansk i landets östra delar.

– Det är tydligt att vår moral är väldigt hög, säger den ukrainske parlamentarikern Oleksiy Goncharenko som befinner sig i Kiev, till SVT:s Morgonstudion.

Den senaste tiden har ukrainska styrkor lyckats återta flera byar och städer i landet. Enligt Oleksiy Goncharenko har framgångarna dels att göra med arméns moral men även med det militära stödet.

– Den ukrainska armén krigar för våra liv, och vapnen från våra partners ger oss en stor möjlighet att kunna ta oss framåt, säger han och framhåller att det tillsammans skapar ”ett fönster av möjligheter”.

Kriget i Ukraina

Han tror inte att den ryska mobiliseringen kommer att påverka krigets utfall.

– Den kommer enbart att förlänga kriget. Den ryska staten och armén är som dinosaurier – med en stor kropp, men med ett litet huvud och hjärna.

Hör mer från Oleksiy Goncharenko i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet