Foto: TT

Ukrainsk regissör dömd i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Den ukrainske filmregissören Oleg Sentsov dömdes på tisdagen till 20 års fängelse för terrorbrott. Han greps för över ett år sedan och anklagades för att ha planerat mordbränder på Krimhalvön. Rättegången har kritiserats av bland annat människorättsorganisationen Amnesty International.

Domen meddelades på tisdagen av en militärdomstol i den ryska staden Rostov.

Sentsov var en uttalad kritiker av den ryska annekteringen av krimhalvön och stödde de proeuropeiska protesterna som ledde fram till att Ukrainas förre president Viktor Janukovitj avsattes.

Han greps för över ett år sedan i staden Simferopol på Krimhalvön och har sedan dess suttit i förvar i Ryssland.

Rättegången fördöms

Ryssland anklagar honom för att lett en terrorcell som planerat att utföra terrordåd på Krim. Enligt åklagarsidan var han involverad i två försök till mordbränder beställda av den högerextrema organisationen Högra Sektorn, något han förnekar. Sentsov ha hela tiden hävdat att Ryssland saknar jurisdiktion på Krim.

Domen på 20 år ska Sentsov avtjäna i ett ryskt högsäkerhetsfängelse. Samtidigt döms en ukrainsk aktivist, Alexander Tkaltjenko, till 10 års fängelse för medhjälp till terrorbrott.

Den ryska åklagaren hade yrkat på 23 år för Sentsov och 12 år för Tkaltjenko.

Sentsov och Tkaltjenko har båda kallat processen för politisk. Tv-bilder visar hur de båda sjöng den ukrainska nationalsången i rättssalen efter att domen lästs upp.

Rättegången har fördömts av den ukrainska regeringen i Kiev och människorättsorganisationen Amnesty International.

Utanför Rysslands ambassad i Kiev samlades i dag runt 200 personer för att protestera mot domen.

”Håll ut Oleg. Det kommer en tid när de som organiserat den här skenrättegången mot dig kommer sitta på de anklagades bänk”, skrev Ukrainas president Petro Porosjenko på sin Facebook-sida.

Flera framstående filmare och regissörer har bett Rysslands president Vladimir Putin att Sentsov ska friges. Filmarna, som hävdar att vittnen utsatts för påtryckningar och bevis fabricerats, har jämfört processen med Stalins rättegångar på 1930-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.