Ukrainsk tv-chef tvingades avgå

Publicerad

Flera parlamentsledamöter från det högerextrema regeringspartiet Svoboda trängde sig in i tv-huset och tvingade med våld chefen för den statliga tv-kanalen att skriva på sin egen avskedsansökan.

Parlamentsledamöterna var arga över att tv-chefen Alexander Panteleimon låtit den statliga tv-kanalen NTU sända ut ceremonin där Rysslands president Vladimir Putin skrev under det dokument som godkände att Krimhalvön ska bli en del av Ryssland.

Bakgrunden till Svobodas aktion är att partiet anser att det ukrainska nationella tv-bolaget NTU under revolten i Kiev medvetet och öppet bedrivit kampanj mot partiet. Enigt Svoboda går NTU går de ryska makthavarnas ärenden när de kallar Svoboda och andra nationalister för nazister och antisemiter.

De stormade in i tv-huset och tvingade med våld och hot tv-chefen att skriva under sin egen avskedsansökan. Den attackerande gruppen leddes av Igor Miroshnichenko, som för övrigt är ledamot av en parlamentarisk grupp för åsiktsfrihet.

Representanter från Svoboda filmade själva hela aktionen. Filmen lades därefter upp i sociala medier. Förre tungviktsboxaren och presidentkandidaten Vitalij Klitjko har fördömt övergreppet och kräver att förövarna ställs inför rätta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet