Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur ukrainsk familj klarar sig under strömavbrott på 18:e våningen. Foto: Lars Lyrefelt/SVT

Familjen lever under drönarhot i Kiev: ”Explosioner och rök – allt brann”

Uppdaterad
Publicerad

På 18:e våningen i ett bostadshus i Kiev lever Oleh Marusjtjenko med familj under ständig risk för drönarattacker. De har fått anpassa sin vardag efter strömavbrotten som kommer och går:

– När det är 20 min kvar tills strömmen stängs av kokar vi vatten och gör te. Om vi lindar in tekitteln så här så håller vattnet sig varmt och vi kan dricka te.

Familjen har flytt från Charkiv och de är tacksamma över att ha fått tag på en lägenhet i huvudstaden.

– Jag försöker hålla ihop. Men det är otäckt, särskilt när drönarna flög här intill vårt hus. Det var explosioner, rök och allt brann, säger Oleh Marusjtjenko.

Kriget i Ukraina

Risk för strömavbrott

När flyglarmen går är det inte lätt att hinna ner i skyddsrummen. Med ständig risk för strömavbrott är hissarna inte längre något alternativ. När strömmen går försvinner också vatten och värme.

– När man bor på 18:e våningen kan man inte springa hit och det är svårt. Därför får vi stanna i lägenheten. 30 – 40 min håller sig elementen varma, sen blir det kallare och kallare. Sen blir de kalla.

Se mer i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet