Ukrainska flygbolaget: Inga tecken på hot när planet lyfte

Uppdaterad
Publicerad

Det ukrainska flygbolaget Ukraine International Airlines, ägare till det Boeing-plan som sköts ned av Iran i onsdags, höll pressträff efter Irans erkännande. Vd:n för flygbolaget, Jevhen Dykhne, sade att de inte hade fått några som helst indikationer på att något hot förelåg när planet lyfte från Teheran i onsdags.

– Vi blev inte informerade av de ansvariga myndigheterna. Det finns specifika normer och regler för civil flygtrafik, som ska efterlevas av de stater som kontrollerar luftrummet. När det till exempel pågick en konflikt mellan Pakistan och Indien utlyste de pakistanska myndigheterna ett flygstopp i deras luftrum, vilket alla världens flygbolag efterlevde såsom de ska göra.

Dykhne försvarade flygbolagets handlingar och uttryckte sina kondoleanser till de drabbade.

– I detta uttalande från Iran finns det fortfarande en antydan om att vår besättning på eget bevåg skulle ha gjort något de inte borde ha gjort. Jag står bakom mina ord och jag står bakom vår handlingskedja i samband med att planet lyfte från Iran. Jag vill personligen uttrycka mina djupaste kondoleanser till passagerarnas anhöriga över hela världen. Vi går igenom denna djupa sorg tillsammans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Mer i ämnet