Begravning av två ukrainska soldater efter en attack mot byn Shyrokyne nära Mariupol Foto: TT

Ukrainska soldater dödas trots vapenvila

Uppdaterad
Publicerad

Trots att våldet i östra Ukraina har minskat uppger armén att man inte kan börja dra tillbaka vapnen eftersom separatiststyrkor fortfarande attackerar regeringsmål. Under det senaste dygnet ska två ukrainska soldater ha dödats och flera skadats.

Under helgen kom uppgifter från såväl rebeller som ukrainsk militär om att de träffat en överenskommelse om att börja dra tillbaka vapnen, i linje med avtalet om eldupphör som trädde i kraft den 15 februari.

Chanserna för att eldupphöret skulle upprätthållas ansågs dock minimala, då separatiststyrkor ignorerade det för att inta staden Debaltseve.

Ukrainakrisen

Nu fruktar Ukraina att rebellerna fortsätter att avancera.

Beskjutna 27 gånger

Enligt en talesperson för den ukrainska armén har regeringstrupperna blivit beskjutna 27 gånger det senaste dygnet. Två soldater ska ha dödats och tio skadats.

– Givet att ukrainska militärer fortfarande blir beskjutna kan vi ännu inte diskutera tillbakadragandet av vapen, sa talespersonen Vladislav Seleznjov i ett tv-inslag.

Enligt en annan talesperson ska separatiststyrkor även ha attackerat byn Shyrokyne på vägen till hamnstaden Mariupol under natten, vilket väcker farhågor om att staden kan bli nästa mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrisen

Mer i ämnet