Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s utrikeskorrespondent: ”Rysslands mål är att försöka ta hela Donbas-regionen” Foto: SVT

Efter hårda striderna – ukrainska styrkor retirerar från Sievjerodonetsk

Uppdaterad
Publicerad

Efter veckor av hårda strider retirerar de ukrainska styrkorna från staden Sievjerodonetsk. Ryssland kan snart komma att kontrollera hela landområdet Donbas.

– Mycket tyder på det, säger SVT:s korrespondent Samir Abu Eid.

Gatustriderna i Sievjerodonetsk har beskrivits som mycket intensiva, samtidigt som Ryssland beskjutit de ukrainska styrkorna från luften. På fredagsmorgonen uppgav den regionala guvernören Serhij Hajdaj att trupperna fått order om att retirera från staden.

– Att hålla ställningar som skjutits sönder och samman i månader är inte längre meningsfullt, säger Serhij Hajdaj i ukrainsk tv.

Sedan Ryssland drog sig tillbaka från delar av norra Ukraina har striderna allt mer fokuserats till östra Ukraina och området Donbas. Den ryska offensiven har varit relativt framgångsrik och SVT:s korrespondent Samir Abu Eid tror att Ukraina är på väg att förlora området.

– Det är mycket som tyder på det just nu, säger han.

– Men Ukraina gör fortfarande hårt motstånd och även om de retirerar från en stad i dag så finns det andra ställen i Donbas som de fortfarande kontrollerar, fortsätter han.

Flera ryska offensiver

Sievjerodonetsk var den sista staden i Luhansk som var under ukrainsk kontroll. Övertagandet av staden är den senaste i raden av ryska landvinningar i området.

Under torsdagen uppgav ukrainska armén att Ryssland tagit kontroll över byarna i Loskutivka och Rai-Oleksandrivka och försöker ta över Syrotyne som ligger utanför Sievjerodonetsk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Guvernör: Trupper har fått order att lämna Sievjerodonetsk Foto: Reuters

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer