Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Räddningsarbetare vid flygplansvraket sydväst om Tehran, i Iran. Foto: Ebrahim Noroozi/TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Flygbolaget: Tio svenskar ombord på det kraschade flygplanet

Uppdaterad
Publicerad

Ett ukrainskt Boeing 737 med minst 170 passagerare kraschade strax efter avgången från Irans internationella flygplats utanför Teheran under onsdagsmorgonen. Enligt Ukrainas utrikesminister ska tio svenskar ha befunnit sig på planet, samtidigt säger Sveriges utrikesminister att det kan röra sig om fler än tio svenskar. En talesperson för Ukrainas utrikesdepartement säger att samtliga ombord omkom.

Enligt ryska nyhetsbyrån Interfax passagerarsammanställning ska tio svenska medborgare befunnit sig ombord det kraschade planet, uppgifter som strax därefter även bekräftades av den ukrainska utrikesministern och av flygbolaget. Svenska UD har bekräftat till SVT Nyheter att ett antal svenskar har omkommit i kraschen, men inte hur många.

– Vi arbetar nu intensivt för att få klarhet i antalet omkomna svenskar, säger Buster Mirow Emitslöf på UD:s pressjour till SVT Nyheter.

Förutom tio svenskar fanns bland annat 82 iranier, 63 kanadensare, elva ukrainare, fyra afghaner, tre tyskar och tre britter ombord, enligt den ukrainska utrikesministern.

Störtade kort efter start

Planet tillhör Ukraine international airlines och var på väg mot Kiev. Det störtade på jordbruksmark utanför huvudstaden Teheran kort efter avgång från Imam Khomeini international airport. Enligt Al-Jazeera skulle planet ha lyft klockan 05.15, lokal tid, men avgången sköts upp en timme. Mellan 170 och 180 personer befann sig ombord på planet. 

Enligt iranska räddningstjänsten fanns tjugotvå ambulanser, fyra ambulansbussar och en helikopter på plats vid det störtade planet. Iranska röda halvmånen och Irans räddningstjänst uppgav att det inte finns hopp om överlevare.

– Branden är så kraftig att vi inte kan rädda någon, säger Pirhossein Koulivand, chef för Irans räddningstjänst, till inhemsk tv.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Grafik: Här kraschade planet Foto: Jens Forsberg

Ann Linde uttrycker deltagande

Utrikesminister Ann Linde skriver på Twitter med anledning av olyckan:

”Svenskar fanns ombord och har förolyckats. Mina varmaste kondoleanser till de anhöriga. Det är en tragedi för de drabbade, deras familjer och vänner. UD:s krisorganisation är igångsatt”, skriver hon.

Tekniska problem ifrågasätts

Orsaken till kraschen misstänktes tidigt vara tekniska problem, enligt iranska tv-kanalen Fars. Flygjournalisten Jan Ohlsson är skeptisk till att man går ut med en sådan förklaring så pass nära inpå att planet störtat.

– Det är konstigt att man tar upp det här med tekniskt fel så tidigt. Det har jag aldrig varit med om att man från officiell sida försöker peka på. Då måste man förklara vad man vet. Men vi har ju brist på information därifrån så här får man ju vänta innan man vågar spekulera.

Flygbolaget själva förnekade i ett uttalande senare under förmiddagen att det skulle vara något tekniskt fel på planet. Ukraine international airlines drar nu in all trafik till Teherans flygplats på obestämd tid.

Flera flyg inställda

Även SAS har ställt in ett flyg till Beirut på som skulle ha avgått i eftermiddag på grund av flygkraschen i Iran, enligt TT. Flera andra flygbolag, såsom Lufthansa och Air France har också ställt in flygtrafik i iranskt och irakiskt luftrum – men detta uppges snarare bero på de politiska spänningarna mellan USA och Iran än dagens flygkrasch.

I nuläget finns inga uppgifter om kopplingar mellan flygkraschen och konflikten mellan USA och Iran.

Artikeln uppdateras

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygkrasch i Iran

Mer i ämnet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Räddningsarbetare vid flygplansvraket sydväst om Tehran, i Iran. Foto: Ebrahim Noroozi/TT
Bilder efter att ett ukrainskt flygplan kraschat strax efter start utanför Teherans internationella flygplats i Iran. Foto: Rohhollah Vadati/AFP/TT
Foto: TT
Planet hade lyft från Imam Khomeini international airport, utanför huvudstaden Teheran. Foto: SVT