Foto: TT/SVT

SVT:s korrespondent i London: ”Det är tungt och uppgivet”

Publicerad

Mindre än ett dygn efter terrorattacken i London har minst tolv personer gripits, bara minuter efter dådet sköts tre gärningsmän ihjäl. Att det gått så snabbt beror på en mycket kompetent poliskår, enligt SVT:s utrikeskorrespondent Ulrika Bergsten. Men nu återstår ett hårt arbete för de ledande politikerna i landet inför nyvalet. Och terrorattacken kan vara både till sittande premiärminister Theresa Mays fördel – och nackdel.

På tre månader har Storbritannien skakats av tre terrorattacker. Och dåden avlöser varandra allt tätare i Europa.

Men just Storbritannien har varit relativt förskonat från terrordåd tidigare, säger SVT:s utrikeskorrespondent Ulrika Bergsten som just landat i ett dämpat men polistätt London, mindre än ett dygn efter lördagens attack där minst sju personer miste livet och ett 50-tal skadats, flera av dem allvarligt.

Terrordåd vid London Bridge 2017

LÄS MER: Vittnet: ”Han stod stilla i tio sekunder, sedan började han hugga”

– Man har väldigt bra antiterrorarbete och kontroll här och har avvärjt flera attacker, säger hon och poängterar att den senaste tidens attacker med en eller ett fåtal gärningsmän som attackerar med fordon och knivar i stort sett är omöjligt för polisen att stoppa i förväg.

– Hur ska man kunna skydda sig mot bilar? Det går inte att skydda sig mot den här typen av terror.

Omöjligt att stoppa

– De typer av attacker blir allt vanligare i Europa, och fler blir inspirerade till att utföra liknande dåd. Det är den här typen av dåd som IS uppmanar till. De kan man inte stoppa. Jag tror inte att de här attackerna har varit planerade av en terrorcell. De har tagit en bil och kört in i folkmassor. Det krävs inte särskilt mycket förberedelse, säger Ulrika Bergsten. 

LÄS MER: Terrorexperten: Vedergällning mot att IS trycks tillbaka

Men även om Storbritannien varit relativt förskonat tidigare så har det varit tre terrordåd på kort tid. Vad gör det med landet?

– Det kan polarisera landet men det kan också göra så att man sluter sig allt hårdare till varandra och manifesterar mot terrorn.  Det är inte orimligt att det blir ett mer repressivt samhälle. May har pratat om bland annat hårdare straff mot terrorism.

LÄS MER: Detta har hänt

Ett nyval står för dörren, kan attacken påverka valet?

I ett land som drabbas av ett dåd brukar man vilja hålla sig till den ledare man känner till, vilket ju talar till Theresa Mays fördel. Men hon har å andra sidan varit inrikesminister tidigare och ansvarig för just frågorna kring terrorbekämpning så det skulle ju kunna vara till hennes nackdel. Men jag tror att hon upplevs som mer auktoritär än sin motståndare Jeremy Corbyn (oppositionspartiet Labours ledare) och mer auktoritär hållning brukar vara en fördel i sådana här lägen. Men som sagt, vad kan hon göra nu mot terrorn som hon inte kunde som inrikesminister?

Tyst och dämpat London

London dagen efter dådet är dämpat.

– Det är tungt och tyst och uppgivet, säger Ulrika Bergsten och beskriver att stan är full av poliser och avspärrningar som vittnar om gårdagskvällens attack som snabbt fick ett slut tack vare polisens agerande. På åtta minuter kunde polisen oskadliggöra de tre misstänkta terroristerna.

– Storbritannien har extremt duktig polis. Man är väldigt vältränad på det här och har järnkoll. Polisnärvaron i London är och har varit stor under en längre tid.

LÄS MER: ”Om vi blir rädda vinner terroristerna”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd vid London Bridge 2017

Mer i ämnet