Alpackorna har det svårt i kylan och hungrar ihjäl. Foto: TT

Undantagstillstånd i Peru efter massdöd av alpackor

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen i Peru har utlyst undantagstillstånd efter en hård köldchock. Över hundra barn har dött av luftvägssjukdomar samtidigt som 50.000 alpackor har svultit ihjäl.

Den senaste tiden har kvicksilvret krupit ned till 23 minusgrader, vilket är svårt i ett land där många saknar uppvärmning. Uppskattningsvis 14.000 barn i Anderna har drabbats av luftvägssjukdomar, 105 av dem har dött, enligt regeringens siffror, uppger nyhetsbyrån AP.

Många barn lider av undernäring, vilket försvagar deras allmäntillstånd. Undernäringen förvärras av den pågående massdöden av alpackor, som utgör en ekonomisk katastrof för ursprungsbefolkningen.

Svälter ihjäl

Djuren svälter ihjäl när betesmarkerna täcks av is och snö. När isen väl smälter bränns gräset gult av solen. Hittills har 50.000 alpackor dött och myndigheterna fruktar att så många som 300.000 kan duka under i kylan. Även fåren har det besvärligt och dör.

Över 120.000 familjer i Peru, som lever på att producera alpackaull, tjänar mindre än hälften av landets minimilön. Regeringen har utlovat 3 miljoner dollar (cirka 26 miljoner kronor) i nödhjälp, men enligt de drabbade är det inte tillräckligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer