Tre döda och minst 35 skadade i samband med våldsamma vit makt-protester

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer har rapporterats döda och 35 har skadats efter de våldsamma protesterna i Charlottesville, Virginia. Under lördagen körde en bil in i en grupp människor i samband med demonstrationen. En misstänkt chaufför har gripits och händelsen utreds nu av FBI.

Våldsamma sammandrabbningar rasade under lördagen mellan vit makt-anhängare och motdemonstranter i den amerikanska staden Charlottesville i delstaten Virginia. Tre personer har dött och 35 personer ska ha skadats, skriver Reuters.

En 32-årig kvinna bekräftas vara bland de dödade enligt Charlottesvilles polischef Al Thomas. Hon ska ha gått över gatan när en bil körde in i motdemonstranterna.

Våldsamma sammandrabbningar i Charlottesville

Ytterligare två personer omkom när en helikopter kraschade vid halv ett-tiden natten till söndag. Helikoptern var utskickad för att bevaka den högerextrema demonstrationen.

Polisen i Virgina säger till nyhetsbyrån att helikoptern kraschade nära ett skogsområde vid en privatbostad och att ingen på marken skadades. Polisen ska nu utreda orsaken till olyckan.

Protesterar mot beslutet att ta bort staty

Lördagens demonstrationen gick under parollen ”Förena högern” och arrangerades i protest mot beslutet att ta bort en staty av sydstatsgeneralen Robert E Lee från en av Charlottesvilles parker. Hundratals demonstranter från flera delar av USA anslöt till demonstrationen och stadens poliskommendering var, enligt lokala medier, den största på 30 år. Delstatens guvernör utlyste undantagstillstånd.

Beväpnade vit makt-aktivister Foto: TT

Beväpnade milismän demonstrerade

Sydstatsflaggor vajade och högerextrema milismän med automatvapen – vilket tillåts enligt Virginias så kallade ”open carry”-lagar – poserade hotfullt framför motdemonstranter som också samlats i centrala Charlottesville. Personer i Ku Klux Klan-dräkter syntes bland demonstranterna.

Avmarschen var utsatt till klockan 12 lokal tid, men redan dessförinnan drabbade högerextremister samman med motdemonstranter. Grupperna har slagits och kastat föremål mot varandra. TV-bilder visade också hur högerextremister sprutade pepparsprej på motdemonstranterna.

En rökbomb slängdes mot motdemonstranterna i Charlottesville. Foto: Joshua Roberts/TT

Bil körde in i folkmassa

Omkring klockan 14 lokal tid, då våldsamheterna tycktes ha lugnat ned sig, körde en bil in i en grupp motdemonstranter i centrala Charlottesville. Enligt vittnen på plats handlade det om en medveten attack, rapporterar TT. 

Medborgaren Matthew Korbon från Charlottesville berättar för Washingon Post att han befann sig omkring tre meter från händelsen när han såg en bil i hög fart köra in i en annan bil för att sedan backa och köra på fotgängare.

Föraren gripen

Föraren, en man i 20-årsåldern, som körde bilen greps under lördagseftermiddagen. Polisen rubricerade händelsen som misstänkt mord. På söndagskvällen kom uppgifterna att FBI har tagit över utredningen, enligt TT.

Vit makt-anhängare möter motdemonstranter i Charlottesville, Virginia. Foto: Joshua Roberts/TT
Motdemonstranter i Charlottesville, Virginia. Foto: Chip Somodevilla/TT

Trump fördömer våldet

USA:s President Donald Trump adresserade händelserna under en presskonferens i Bedminister, New Jersey under lördagseftermiddagen.

– Vi fördömer, i kraftigast möjliga mån, denna oerhörda uppvisning av hat, skenhelighet och våld från alla håll som har pågått under en lång tid i vårt land, sa Donald Trump.

Tidigare under dagen kommenterade USA:s president händelserna i ett twitterinlägg: ”Vi måste alla vara förenade och fördöma allt vad hat står för. Det finns ingen plats för den här typen av våld i Amerika. Låt oss förenas som en”, skrev han då.

Vi måste alla vara förenade och fördöma allt vad hat står för. Det finns ingen plats för den här typen av våld i Amerika, skriver USA:s president.

Lägger skulden på Trump

Samtidigt pekade Charlottesvilles borgmästare Michael Signer ut just Donald Trump som medansvarig till händelserna.

– Jag ska inte hymla om det. Jag lägger en stor del av skulden för vad vi ser i Amerika i dag vid Vita husets tröskel och människorna runt presidenten, sa Signer, som ansåg att presidenten underblåste rasism under sin valkampanj.

Våldsamheter bröt ut redan i fredags

Redan under fredagen utbröt de första våldsamheterna. Hundratals högerextremister deltog då i ett fackeltåg genom University of Virginias campusområde samtidigt som motdemonstranter försökte störa marschen.

LÄS MER: Ku Klux Klan marscherade i protest – mötte stort motstånd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma sammandrabbningar i Charlottesville

Mer i ämnet