Protester mot polisbrutalitet och rasism i Minneapolis har eskalerat och förstörelse, anlagda bränder och plundring har fått guvernören att kalla in förstärkning. Foto: Stephen Maturen/AFP/TT / Tannen Maury/EPA/TT

Undantagstillstånd utlyst i Minneapolis

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamma protester bröt ut i Minneapolis efter att en afroamerikansk man dött i samband med ett brutalt polisingripande. En polisstation sattes i brand och butiker utsattes för plundring. Borgmästaren har nu utlyst lokalt undantagstillstånd och guvernören har kallat in nationalgardet för att försöka stävja den urartade situationen.

Demonstrationerna mot polisbrutalitet och rasism blossade upp efter att en video på ett våldsamt polisingripande fick spridning. I filmen syns en polis trycka sitt knä mot en svart mans nacke tills han förlorar medvetandet. Mannen i filmen, som heter George Floyd, avled senare samma kväll och händelsen väcker minnen av flera liknande händelser där svarta utsatts för övervåld i USA.

Tänt eld på polisstation

Protesterna i Minneapolis, som började fredligt, övergick för andra dagen i rad i skadegörelse, plundring och anlagda bränder.

Protesterna i USA efter George Floyds död

– I grannstaden St Paul är det också omfattande demonstrationer och skadegörelse. Man har utlyst undantagstillstånd men det verkar inte fungera, sa SVT:s korrespondent Stefan Åsberg på plats vid demonstrationerna i Minneapolis.

Strax efter klockan 22.00, lokal tid, evakuerade polisen ett lokalt poliskontor med hänvisning till att man ville upprätthålla personalens säkerhet.

Kort därefter tog sig sig flera demonstranter in i polisstationen som sedan sattes i brand.

”Borde leda till rättvisa – inte mer död och förstörelse”

Delstaten Minnesotas guvernör har kallat in nationalgardet för att hålla ordning i staden. Minneapolis borgmästare Jacob Frey utlyste därefter undantagstillstånd som gäller i 72 timmar.

– George Floyds död borde leda till rättvisa och systematisk förändring, inte mer död och förstörelse, sa Frey i ett uttalande enligt Star Tribune.

USA:s president Donald Trump har också reagerat på oroligheterna och går i en tweet till attack mot borgmästare Frey.

Foto: Twitter/Donald Trump

”En total brist på ledarskap”, skriver Trump och hävdar att han själv kommer kalla in nationalgardet om situationen inte lugnar ner sig.

Bränner våra egna områden

En stor del av våldsamheterna inträffade i områden i närheten av platsen där polisen grep George Floyd.

I en galleria tvärs över gatan från polisstationen hade samtliga fönster krossats. En sex våningar hög byggnad under konstruktion, som skulle bli lägenheter för personer med lägre inkomst, har också fallit offer för skadegörelse. 

– Vi bränner ner våra egna områden, säger 24-åriga Deona Brown, boende i området, till nyhetsbyrån AP.

– Det är här vi bor och handlar och de bränner ner det, fortsätter hon.

Andra personer på plats väljer att se det ur ett annat perspektiv.

Demonstranter förstör byggnader för att ”systemet är trasigt”, säger en ung man som inte vill uppge sitt riktiga namn till AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i USA efter George Floyds död

Mer i ämnet