Foto: TT/Montage

Undantagstillstånd utlyst i Thailand

Uppdaterad
Publicerad

Militären i Thailand har infört undantagstillstånd i Thailand efter de senaste månadernas oroligheter som krävt  28 människors liv. Den tillfälliga regeringen ska hålla ett krismöte.

Enligt ett uttalande från armén fattades beslutet om undantagstillstånd för att bevara fred och lugn för människor på alla sidor. Men enligt den militärstyrda tv:n ska det inte vara fråga om någon militärkupp.

Thailands regering var på förhand inte informerad om beslutet att införa undantagstillstånd, uppger en medarbetare till den tillförordnade premiärministern Niwattumrong Boonsongpaisan.

Politisk kris i Thailand 2013

Regeringen innehar dock, enligt premiärministerns medarbetare, fortfarande makten och ska under dagen hålla ett krismöte på hemlig plats.

– Allt är normalt utom att militären ansvarar för alla nationella säkerhetsfrågor, sade nationelle säkerhetsrådgivaren Paradon Pattanatabut till AFP.

– Vi utlyste undantagstillstånd, det är inte en kupp, eftersom situationen inte är stabil. De dödar varandra varje dag, säger en general anonymt till Reuters.

Behöver samarbeta

SVT:s korrespondent i Thailand, Niklas Sjögren, säger att det som sker nu är ett stort frågetecken för de flesta thailändare. Många frågar sig vad arméns nästa steg ska bli: Om de ska sätta sig själva vid makten, utnämna en ny regering eller hålla nyval.

– Oron stiger naturligtvis. Alla är oroliga för att det ska leda till sammandrabbningar, demonstrationer och våld i slutändan.

Enligt premiärministerns medarbetare patrullerar soldater i Bangkok och de har även ”säkrat” tv-stationer.

– Vi behöver deras samarbete för att de ska berätta för folket: grips inte av panik, detta är inte en kupp, säger generalen.

Demonstrationerna fortsätter i Bankoks utkanter

Jatuporn Prompan, ledare för den regeringsvänliga proteströrelsen ”rödskjortorna”, säger att han och hans anhängare ska fortsätta demonstrationerna i Bangkoks utkanter. Tillfrågad om hur han ser på att armén utlyst undantagstillstånd, svarade Prompan:

– Det är bra. Vi stannar här och fortsätter våra protester tills landet har återgått till demokratiska principer, vilket kommer att leda till ett val och en ny, vald premiärminister.

Soldater har även slagit en ring runt ”rödskjortornas” demonstration i Bangkok, rapporterar AFP, med hänvisning till protestledaren.

Thailands tillförordnade justitieminister, Chaikasem Nitisiri, sällade sig till skaran som förklarade att regeringen fortfarande styr Thailand.

– Det är bra att armén ser till landets säkerhet. Däremot har regeringen fortfarande all makt för att styra landet.

”Måste stanna där de är”

Thailands armé säger att enligt undantagstillståndet måste både regeringsvänliga och regeringsfientliga demonstranter stanna där de är. För att undvika sammandrabbningar får de inte röra sig fritt.

– Alla grupper måste upphöra med att flytta från den ena platsen till den andra, sade armén i ett tv-uttalande.

Ögonvittnen berättade hur soldater, uppbackade av militärfordon med maskingevär i fronten, patrullerade i centrala Bangkoks handels- och hotellkvarter. Trupper syntes också vid tv-stationer och på andra håll.

Thailand har befunnit sig i ett politiskt limbo sedan den 7 maj då premiärminister Yingluck Shinawatra och nio av hennes ministrar tvingades avgå. En domstol hade funnit dem skyldiga till maktmissbruk. Krisen är den senaste yttringen i en nära decennielång maktkamp mellan den störtade tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra och det rojalistiska etablissemanget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politisk kris i Thailand 2013

Mer i ämnet