Rättegången mot kvinnan startar i dag i Helsingfors tingsrätt. Foto: Wikimedia Commons

Ung kvinna ville döda 40 personer i skola

Publicerad

Kvinnan som planerade en skolmassaker i Finland ville döda minst 40 personer i en skola i Karleby. Först tänkte hon gasa en skolklass och sedan skjuta alla. I dag börjar rättegången mot henne i Helsingfors tingsrätt.

Den 21-åriga kvinnan ställs i dag inför rätta och först då blir åklagarens stämningsansökan offentlig i Finland. I den beskrivs hur hon hade beställt en pistol, patroner, stormgevär, ett avsågat hagelgevär och handgranater inför attacken. Kvinnan planerade att gasa en hel skolklass med peppargas i en skola i Karleby, Finland. Sedan tänkte hon skjuta alla i klassrummet. Enligt planen ville hon välja ett klassrum med så många personer som möjligt i och hoppades döda minst 40 personer.

Beundrade skolmördare

Kvinnan hade planerat dådet sedan i juli 2014, enligt åklagaren. Hon har tränat skjutningar, tagit banklån för att kunna köpa vapen och ammunition. Hon ska också ha haft tillgång till skolans bottenplan, enligt åklagaren som åtalade henne för förberedande av grovt brott mot liv och hälsa. Hon häktades i september i år. Hon åtalas också för vapenbrott och narkotikabrott.

Kvinnan sägs beundra Pekka-Eric Auvinen som dödade åtta personer i en skola i Jokela år 2007. Kvinnan medger narkotikabrott och att hon försökt skaffa en 22-kalibrig pistol, men nekar till massakerplanerna.

– Hon förnekar att hon gjort sig skyldig till brottet ifråga, eftersom hon inte hade fattat själva beslutet att genomföra massakern, säger kvinnans advokat Olli Etelämäki till Yle.

Han säger också att kvinnan har hälsoproblem.

– Motiven har att göra med hennes hälsoproblem och hon har erkänt att hon har haft ett tvångsmässigt intresse i massakrer och att det har gett innehåll i hennes liv.

Planerade bankrån för att förvirra polisen

Ytterligare två män har åtalats för medhjälp till det planerade brotten. En man är åtalad för att ha hemlighållit det planerade dåden och raderat alla sina meddelanden från kvinnan på sin dator när han fått veta att myndigheterna kände till planerna.

Den andra mannen åtalas för att ha sålt vapen till kvinnan för 2.600 euro. Han ska också ha lovat kvinnan att genomföra ett bankrån i Karleby under samma dag för att förvirra polisen så att hon kunde döda så många som möjligt.

Rättegången avslutas på måndag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer