Den 23-åriga kvinna som gruppvåldtogs av sex män på en buss i New Delhi, Indien, den 16 december kämpar nu för sitt liv på sjukhus i Singapore. Foto: ScanpixVisa alla (3)
Visa alla (3)

Indiskt våldtäktsoffer ”kämpar för sitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Den unga kvinna som gruppvåldtogs på en buss i New Delhi, Indien, kämpar nu för sitt liv på sjukhus i Singapore.

Det var för en dryg vecka sedan som den 23-åriga kvinnan blev utsatt för en uppmärksammad gruppvåldtäkt på en skolbuss i New Delhi.

23-åringen våldtogs i mer än en timme, misshandlades brutalt och kastades av bussen i farten. Den unga kvinnan skadades allvarligt och fick svåra hjärnskador till följd av våldtäkten, rapporterar BBC.

Hon flögs på torsdagen till Mount Elizabeth Hospital för att få specialistvård.

– Patienten kämpar för närvarande mot alla odds och för sitt liv, säger Kelvin Loh, chef på Mount Elizabeth Hospital i Singapore, enligt AFP.

Våg av protester

Sex män har gripits för det brutala övergreppet och två polismän har blivit avstängda.

Händelsen har utlöst en våg av protester i Indien och flera demonstranter kräver dödsstraff för våldtäktsmännen.

SVT:s korrespondent Malin Mendel Westberg, som befann sig på plats när en av demonstrationerna ägde rum, säger att överallt i Indien växer vreden mot förövarna.

– Alla talar om det. Människorna är helt förfasade och det finns en stor ilska. Även de som vanligtvis kanske inte förespråkar dödstraff vill att de ska hängas, för att statuera ett exempel, säger hon.

  • Gruppvåldtäkten av en 23-årig student ombord på en skolbuss i Delhi i Indien 16 december har lett till stora demonstrationer och upprörda protester.
  • Det sexualiserade våldet ökar mot kvinnor i Indien. Våldtäktsfallen har mer än fördubblats 1990 – 2008, visar officiella siffror.
  • 26 procent av de brott mot kvinnor som anmäldes i Indien förra året utgjordes av våldtäktsfall.
  • Delhi har fått öknamnet ”våldtäktsstaden” på grund av de höga talen där. 635 våldtäkter anmäldes mellan januari och november 2012. Bara ett enda fall har lett till fällande dom.
  •  Den indiska centralregeringen, som blivit föremål för stark kritik efter det uppmärksammade våldtäktsfallet, har bildat en särskild kommitté som ska se över säkerhetssituationen för landets kvinnor.
  • En separat panel ska lägga fram rekommendationer till lagändringar.

Källa: TT-AFP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester efter gruppvåldtäkt

Mer i ämnet
Den 23-åriga kvinna som gruppvåldtogs av sex män på en buss i New Delhi, Indien, den 16 december kämpar nu för sitt liv på sjukhus i Singapore. Foto: Scanpix
Kvinnor tänder ljus för att visa solidaritet för den 23-åriga kvinnan som gruppvåldtogs på en buss i New Delhi den 16 december. Foto: Reuters/Scanpix.
Foto: Scanpix