• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en bilverkstad i Sörby. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Ett dussintal ungerska poliser blockerar gränsen till Serbien. Foto: TT

Ungern har stängt gränsen till Serbien

Uppdaterad
Publicerad

Ungersk polis har ställt sig vid den delen av gränsstängslet som har varit öppen och låter sedan klockan 16.30 inga flyktingar passera den serbisk-ungerska gränsen.

Flyktingarna skickas till reguljära gränsövergångar eller tillbaka till Serbien och allt fler soldater och pansarfordon anländer till gränsen, rapporterar serbiska medier. I morse kom fem lastbilar med ungerska soldater till platsen. Sammanlagt väntas 4.300 soldater placeras ut vid gränsen för att se till att ingen tar sig förbi stängslet.

Den öppna delen av stängslet, som är vid en järnvägsräls, kommer att stängas vid midnatt och bara öppnas för passerande tåg. Tusentals flyktingar har de senaste dagarna skyndat sig att passera gränsen innan stängslet, som blev klart i slutet av augusti, förseglas och nya hårdare lagar mot flyktingar träder i kraft i Ungern i morgon.

3.000 passerade i morse

Hittills har det varit relativt lätt för flyktingarna att korsa in till Ungern vid öppningen. Bara under måndagens första åtta timmar gick fler än 3.000 människor över landsgränsen, vid lunchtiden hade den siffran ökat till 6.000 personer.

Ungern har sagt att de som inte får asyl eller inte vill söka det kommer att skickas tillbaka till Serbien, men en talesperson för Serbiens socialminister sa förra veckan till SVT Nyheter att Serbien inte har fått någon information om detta från Ungern.

Tillät tillfällig passage

Polisen släppte, strax efter att de stängt ner en informell rutt, under måndagen tillfälligt igenom flyktingar i mindre grupper vid en officiell gränspassage intill den serbiska gränsen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

FN uttalar oro

FN:s flyktingorgan UNHCR uttryckte under måndagen oro för situationen i Ungern.

– Vi erkänner varje lands rätt att försvara sina gränser med nödvändiga åtgärder, sa Erno Simon talesperson för UNHCR, men tillade att det är väldigt viktigt inga hinder sätts in mot människor på flykt undan krig och förföljelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet