Ungern: stängd kroatisk gräns dröjer

Publicerad

En flyktingkorridor till Österrike genom Ungern kan upprättas först när den ungerska gränsen mot Kroatien har stängts. Det säger en talesman för Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Regeringstalesmannen säger att Ungern dock vill vänta med en stängning av gränsen mot Kroatien till dess att man fått ett ställningstagande från Österrike och Tyskland i flyktingfrågan.

Samtidigt meddelar FN:s flyktingorgan UNHCR att det räknar med att 700 000 människor kommer att fly över Medelhavet till Europa nästa år. Det innebär en kraftig ökning jämfört med prognosen för en månad sedan då UNHCR planerade för 400 000 anländande under 2016.

Det skulle innebära att sammanlagt 1,4 miljoner människor försöker ta sig över Medelhavet till Europa i år och nästa år. Samtidigt varnar FN-organet för att siffrorna för 2016 kan öka ytterligare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer