Ungerska lagar till EU-domstol

Publicerad

Ungern dras inför EU:s domstol i striden kring landets hårdare regler kring utländska universitet och ickestatliga organisationer.

EU-kommissionen har länge krävt åtgärder av Ungern i de två fallen men känner sig nu tvingat att ta frågorna till domstol.

”Den ändrade lagen är inte förenlig med friheten för högre utbildningsinstanser att erbjuda tjänster och etablera sig var de vill inom EU. Kommissionen anser också att den nya lagstiftningen går emot rätten till akademisk frihet, rätten till utbildning och friheten att bedriva verksamhet”, heter det bland annat om utbildningslagen, där Ungern vill införa nya krav på universitet som betalas utifrån.

Restriktioner för pengar

Kring de ickestatliga organisationerna råder liknande invändningar kring nya villkor och restriktioner för pengar utifrån.

Lagändringarna har av kritiker målats ut som ett försök från Ungerns regering att tysta ned instanser och organisationer som stöds av den ungerskfödde amerikanske förre finansmannen Georg Soros.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer