Koalitionen Fidesz och KDNP samregerar i Ungern. Nu utrycker Fidesz gruppledare i det ungerska parlamentet att man inte kan godkänna ett svensk medlemskap ännu – till följd av ett fyra år gammalt UR-klipp. Foto: Petr David Josek/AP

Ungerska parlamentariker: ”Vi kan inte godkänna Sveriges Natoansökan än”

Uppdaterad
Publicerad

De styrande partierna i Ungern uttrycker fortfarande inte sitt stöd för den svenska Natoansökan. Det på grund av kontroversen kring en fyra år gammal informationsfilm från utbildningsradion. Det sa Fidesz gruppledare i parlamentet på en presskonferens i går, rapporterar flera ungerska medier.

Koalitionen Fidesz och KDNP samregerar i Ungern. På ett möte har de två partiernas parlamentariker bland annat tittat på filmen, som handlar om den demokratiska utvecklingen i Ungern. Skratt ska ha utbrutit i salen då de såg filmen, som de menar är partisk och svartmålar landet. En medverkande i filmen beskrevs på mötet som ”Ungerns mest kända vänsteraktivist”.

”Bestämt sig för att de inte vill bli medlemmar”

På presskonferensen efter mötet ska Máté Kocsis, Fidesz gruppledare ha sagt: ”Vi är förbluffade över att svenskarna tror att vi entusiastiskt ska godkänna deras Natoansökan efter ett sådant agerande” och vidare ”Svenskarna har tydligen bestämt sig för att de inte vill bli medlemmar i Nato”. Han ser ”liten chans” att parlamentet ska kunna rösta om frågan i höst. Detta enligt rapporter i ungersk media.

”Vi väntar på svar från Sverige”

På en fråga om varför de inte bara helt enkelt röstar nej till svenskt Natomedlemskap istället för att skjuta på det så ska Kocsis ha svarat: ”Vi är för Nato. Vi vill att Nato ska bli starkare och vi vill att svenskarna ska bli medlemmar. Men de måste komma hit och förklara sig först”.

Det är Ungerns parlamentet som måste godkänna den svenska Natoansökan för att Sverige ska kunna bli medlemmar (givet att också Turkiets parlament röstar för) Men ämnet finns för tillfället inte uppsatt på parlamentets agenda.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett fyra år gammalt UR-inslag väcker ilska i Ungern. ”Ungerns inställning påverkar i allra högsta grad” – Hör Paul Levin om ungerska reaktionerna på inslaget. Foto: Samy Dahlman/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.