Var tredje barn i världen har för höga halter av bly i blodet, enligt en ny rapport. Foto: TT

FN: Vart tredje barn i världen har farligt höga blyhalter

Uppdaterad
Publicerad
Närmare 800 miljoner av världens barn kan ha skadligt höga blynivåer i kroppen, vilket bland annat kan resultera i obotliga skador på hjärnan. Det varnar Unicef för i en ny rapport.
– Barn runt om i världen blir blyförgiftade i en skala som tidigare inte varit känd, säger Nicholas Rees, medförfattare till rapporten.

Vart tredje barn i världen har för höga halter av bly i blodet enligt en rapport som Unicef tillsammans med organisationen Pure Earth publicerade i veckan. Det motsvarar närmare 800 miljoner barn i världen.

– Det låter kanske inte mycket men när vi pratar om en tredjedel av världens barn som har för höga halter av bly, så är det alarmerande, säger Nicholas Rees till SVT.

Skadar hjärnan

För höga blyhalter, det vill säga mer än fem mikrogram per deciliter, kan ha allvarliga konsekvenser för barns hälsa och i rapporten pekas flera skadliga effekter ut.

Framför allt påverkar det barns inlärning och i det långa loppet samhället och framtidens ekonomi.

– Vi förlorar mycket på det här, som exempelvis barns förmåga att nå sitt fulla potential. Särskilt då det gäller innovation och kreativitet, säger Nicholas Rees.

Risken är bland annat fördröjd utveckling vilket leder till kognitiva problem hos barn, som bland annat reducerad intelligensförmåga, beteendestörningar samt ökade tendenser för våld.

– Barn under fem år är mer känsliga. Deras hjärnor utvecklas fortfarande och de neurologiska skadorna är högre för barn än vuxna, även om de utsätts för liknande nivåhalter av bly, säger Nicholas Rees.

Behöver kartlägga hälsan

I rapporten lyfter man bland annat fram att detframför allt är barn i låg- och medelinkomstländer som utsätts för de höga blyhalterna. Blybatterier pekas ut som en bidragande faktor till förgiftning eftersom de ofta inte återvinns på ett säkert sätt och därför kan finnas kvar i marken länge.

En åtgärd för att förebygga höga blyhalter menar författarna, är att öka medvetenheten gällande hälsoriskerna med metallen.

-  Många av de som utsätts för höga blyhalter är inte medvetna om hur farligt bly är. Vi måste förbättra medvetenheten och arbeta med att förhindra fortsatt exponering, säger Nicholas Rees.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer