Unik McCain-film i SVT:s arkiv

Publicerad

En unik film från tillfället när den republikanske presidentkandidaten John McCain släpptes fri i Vietnam har upptäckts i SVT:s bildarkiv.

Reportern Erik Eriksson bevakade mellan 1968 och 1979 Vietnamkriget för bland annat SVT:s räkning. Nu har han skrivit boken ”Jag såg kärleken och döden” om sina år i Vietnam.

Upptäckte film
Det var under arbetet med boken och den medföljande DVD-filmen i somras som Erik Eriksson upptäckte att det i hans stora mängd filmmaterial fanns bilder av en ung John McCain.

Bilderna visar hur de första amerikanska krigsfångarna frigavs 1973. Bland fångarna finns John McCain, som var stridspilot.

McCains kampanj i USA har gjort ett stort nummer av att John McCain är en krigshjälte som skadades och torterades när han satt i fångenskap under Vietnamkriget.

Haltade lätt
När hans krigshistoria porträtteras i amerikansk tv visas ofta bilder på hur McCain träffar president Nixon efter att ha opererats för sina skador, skador som förblev obehandlade under hans fångenskap.

Erik Erikssons bilder från frigivandet visar en McCain som haltar lite lätt när han hälsar på en amerikansk officer inför avfärden från Hanois flygplats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer