Foto: Mark Ralston, Afp / TT

Upp till bevis för Joe Biden vid nomineringsmötet i Nevada

Uppdaterad
Publicerad

Fram till februari var Joe Biden den klara opinionsfavoriten på nationell nivå. Men efter svaga resultat i Iowa och New Hampshire har stödet rasat. Biden söker nu revansch i Nevada, en delstat med stor andel spansktalande latinos. Opinionsmätningarna tyder dock på att framgångsvågen för Bernie Sanders fortsätter.

Ökendelstaten Nevada har omkring tre miljoner invånare och befolkningen väljer bara 36 delegater till demokraternas partikonventet i juli, jämfört med Kaliforniens 415 valbara delegater. Ändå tillskrivs delstaten stor vikt eftersom en stor andel av invånarna klassas som minoritetsbefolkning. Hela 29 procent är spansktalande lationos.

Delstaten är därför en viktig temperaturmätare inför den så kallade supertisdagen då både Kalifornien och Texas väljer delegater. Delstaterna är de två största och har även de största grupperna av röstberättigade latinos i landet.

Demokraternas primärval

Särskilt för Joe Biden är nomineringsmötet i Nevada viktigt. Han ledde länge de nationella opionsmätningarna bland demokraternas presidentkandidater, men efter svaga val i Iowa och New Hampshire har den tidigare vicepresidentens kampanj tappat fart och Biden har halkat efter i opinionen.

– Det är mycket viktigt för Biden. Han måste visa att han kan komma igen och återta den starka ställning han hade innan Iowa och New Hampshire, säger Dag Blanck, professor i nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Svagt stöd bland latinos

Efter sin tid som Barack Obamas andreman har Biden ett brett stöd bland svarta väljare. Däremot har han det kämpigare bland latinos. Ett nytt misslyckande i Nevada vore illavarslande för Biden inför primärvalen i Kalifornien och Texas.

I opinionsmätningarna i Nevada har Bernie Sanders gått som en raket medan Joe Bidens kurva mest sett ut som en brant slalombacke. Enligt en sammanvägning av opinionsläget har Sanders nu 30,5 procent av rösterna, följt av Buttigieg på 15,3 procent. Joe Biden återfinns först på tredje plats med 14,4 procent. Ett snäpp bakom ligger Elizabeth Warren, Amy Klobuchar, Tom Steyer och Michael Bloomberg.

– Sanders måste visa att han håller sin ställning som ”front runner” och det blir ett test av hans styrka i denna minoritetsgrupp, säger Dag Blanck.

Kampanjkassan viktig faktor

För kandidaterna är kampanjekonomin en allt viktigare fråga ju längre primärvalssäsongen fortgår.

– Nu gäller det att placera sig högt i varje val för att pengar ska komma in i kampanjerna. Varje placering är viktig, säger Frida Stranne, forskare och lektor vid högskolan i Halmstad med amerikansk politik som expertområde.

Fakta nomineringsmöten/primärval

Primärval och nomineringsmöten i USA har som syfte att fördela antalet delegater som varje presidentkandidat får till de nationella partikonventen i juli. Vid konventen väljer delegaterna vem som blir respektive partis kandidat till presidentvalet i november. På den republikanska sidan är det redan i praktiken klart att Donald Trump blir kandidat medan det är betydligt mer ovisst bland de demokratiska utmanarna.

Primärvalen anordnas av statliga och lokala myndigheter och fungerar som vanliga lokalval medan nomineringsmöten arrangeras av de politiska partierna själva.

Det är bara fyra delstater som håller nomineringsmöten: Iowa, Nevada, Wyoming och North Dakota. Utöver dessa hålls nomineringsmöten i de avlägset belägna territorierna Guam, amerikanska Samoaöarna och amerikanska Jungfruöarna.

Sättet att rösta på skiljer sig mellan nomineringsmöten och primärval:

Primärval: Hålls i vallokaler och väljarna röstar genom att använda en valsedel eller genom att använda en elektronisk röstningsmaskin. Vissa delstater tillåter bara tidigare registrerade väljare att rösta, vissa tillåter väljarna att registrera sig i vallokalen och i vissa delstater är det fritt fram att rösta för vem som helst oavsett partisympatier.

Nomineringsmöten: Endast registrerade partimedlemmar får delta. Under de nomineringsmöten som hålls sker en öppen diskussion där företrädare för kandidaterna talar och försöker värva röster. Röstningen sker öppet, vanligtvis genom att mötesdeltagarna ställer sig i grupper och markerar stöd för en kandidat. Efter en första omgång kontrolleras om någon kandidat fått mindre än minimumgränsen 15 procent. Om så är fallet erbjuds dessa väljare att antingen gå hem eller stödja någon annan kandidat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Demokraternas primärval

Mer i ämnet