Nils Hanson, projektledare på Uppdrag granskning, och Robert Olsson, tillförordnad programchef på SVT Göteborg tar emot Åke Wehrling och Sophia Djiobaridis. Foto: Thomas Johansson/TT

Uppdrag gransknings team har lämnat Zambia

Uppdaterad
Publicerad

Uppdrag gransknings Sophia Djiobaridis och Åke Wehrling blev i går fria att lämna Zambia. De kommer hem till Göteborg idag efter att ha varit fast i landet i över en vecka.

Teamet greps av polis på valborgsmässoafton, anklagade för olaga intrång. Efter två dygn i häkte släpptes Sophia Djiobaridis och Åke Wehrling på fri fot, men utan pass och fotoutrustning. Först i går avskrevs brottsmisstankarna vid en domstol i Lusaka.

– Vi har inte kunnat jobba och inte kunnat lämna landet. Det har varit väldigt pressande, säger reportern Sophia Djiobaridis.

Granskar det svenska biståndet

Teamet besökte Zambia för att granska hur det svenska biståndet till landet används. Gripandet skedde när teamet tillsammans med den lokale reportern Charles Mafa sökte upp en farm som ägs av chefen för en av de organisationer som får bistånd från Sverige. De framförde sitt önskemål om intervju utanför farmens grind till en vakt. Detta ledde till att polis kom till platsen och grep teamet, som först fördes till en lokal polisstation och senare till ett häkte där de satt inlåsta under två dygn.

– Ska jag vara ärlig är det nog de värsta dygnen jag har varit med om. Det fanns ingenting, inget ljus. Det var ett mörkt hål med kackerlackor, säger Sophia Djiobaridis.

Vändpunkten kom i fredags

Anklagelsen om olaga intrång låg kvar även efter frisläppandet ur fängelsecellen i måndags. Vändpunkten kom i fredags när fallet fördes upp på högre nivå, till riksåklagaren som kom fram till att det saknades grund för brottsmisstankarna. Det ledde till att målet avskrevs i domstol i går och att teamet äntligen kunde lämna landet.  

– Vi är väldigt tacksamma och glada över att vara på väg hem, och tacksamma över all hjälp. Det är några personer som har jobbat väldigt, väldigt hårt för att få loss oss. Både från SVT och ambassaden där nere, säger Sophia Djiobaridis.

– Det är väldigt skönt att vårt team nu äntligen kommer hem. Och det som har hänt visar på vikten av denna granskning som nu kommer att fortsätta på svensk mark, säger Uppdrag gransknings projektledare Nils Hanson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.