Foto: TT

Danmark förbereder gränskontroller

Uppdaterad
Publicerad

Danmark kan vara på väg att införa gränskontroller mot Sverige och Tyskland. Förslaget snabbhanteras, skriver Sydsvenskan med hänvisning till Berlingske.

Ett lagförslag om att införa transportörsansvar på bussar, färjor och tåg tas upp i folketinget idag. Det innebär att personer som saknar id-handlingar inte kommer att släppas in i landet. Böter på 12 000 danska kronor per person ska bolagen bestraffas med om de inte följer direktivet, uppger tidningen Berlingske.

Remisstiden är normalt fyra veckor, men lagförslaget om transportöransvar har bara varit ute i åtta dagar, skriver Sydsvenskan.

Enligt Sydsvenskan så menar Danmarks integrationsminister Inger Støjberg också att det inte kan uteslutas att även gränskontroller mot andra Schengenländer kan införas. Gränskontroller har tidigare införts i Sverige, Tyskland och Norge men Danmark har hittills varit motståndare till kontrollerna.

Inger Støjberg betonade i samband med att lagförslaget togs fram att det handlade om att förbereda sig.

– Det kommer att bero på hur situationen utvecklar sig i grannländerna. Det handlar om att vi ska ha de möjligheter och verktyg som vi behöver i en situation där vi till exempel ser att det kommer ett stort antal flyktingar, sade Støjberg till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet