Uppgift: Israeliska soldater skadade i explosion

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Israels militär har fyra soldater skadats i en explosion vid gränsen mot Gaza. Det uppger nyhetsbyrån AP. Samtidigt har två palestinier dödats i samband med en israelisk motattack.

Enligt den israeliska militären fördes samtliga till sjukhus. Två av soldaterna ska ha skadats allvarligt i explosionen och militären lägger ansvaret på den islamistiska palestinska organisationen Hamas.

Enligt israeliska medier är det den enskilda händelse som drabbat flest soldater sedan kriget mot Hamas i Gazaremsan 2014.

Ingen organisation har ännu tagit på sig sprängningen, som inträffade vid den södra gränsen till Gazaremsan. Men militärens talesperson Jonathan Conricus uppger att Hamas utnyttjat en tidigare demonstration längs stängslet för att placera ut sprängladdningen som sedan detonerades när de patrullerande soldaterna anlände.

”Vi håller Hamas ansvarigt för alla aggressioner i Gaza”, skriver Conricus på Twitter.

Israelisk stridsvagn öppnade eld

Två soldater skadades svårt, en medelsvårt och en fick lindriga skador, enligt militären.

Israeliska stridsplan svarade med att anfalla mål inne i det palestinska området. I samband med motattacken dödades två palestinier, meddelar palestinska hälsovårdsmyndigheter. De döda är två 17-åringar som träffades av israelisk eld nära gränsen, enligt ögonvittnen.

Hamas kontrollerar Gazaremsan, som sedan 2006 är under blockad av Israel, men har ingått ett avtal med president Mahmud Abbas Fatahrörelse om att dela styret av området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.