Nobelstiftelsens direktör Lars Heikensten säger till NRK att stiftelsen inte aktivt arbetar med att välja företag man investerar i.

Uppgift: Nobelstiftelsen investerar pengar i tobak, vapen och fossila bränslen

Publicerad

Nobelstiftelsen investerar pengar i företag som producerar bland annat vapen, tobak och kol, enligt den norska organisationen Framtiden i våra händer. Det rapporterar norska NRK.

Samtidigt som vinnaren av Nobels fredspris tillkännagavs i Oslo under fredagsförmiddagen publicerade den ideella norska organisationen, Framtiden i våra händer, en lista på kontroversiella företag som de hävdar att Nobelstiftelsen investerar pengar i.

Det handlar bland annat om företagen Boeing Co, Northrop Grumman Corp, Safran SA och Airbus SA. Företag som exempelvis den norska oljefonden valt att inte investera i på grund av deras kopplingar till kärnvapen, skriver NRK.

Svenska företag med på listan

Även svenska SAAB AB, som tillverkar vapen och säkerhetssystem, finns bland de nämnda företagen.

– Det är en paradox att de delar ut fredspris till klimatförkämpar och människorättsaktivister medan de samtidigt är med och finansierar det som prisvinnarna kämpar emot, säger organisationen till NRK.

Gått igenom Nobelstiftelsens investeringar

Nobelstiftelsen förvaltar den förmögenhet som Alfred Nobel efterlämnade och finansierar Nobelpriset. Man disponerar drygt 4,2 miljarder svenska kronor som finns placerade i ett antal olika fonder, enligt organisationen.

För att ta reda på vilka företag som finns representerade i fonderna har man gått igenom Nobelstiftelsens offentliga rapporter och även gjort egna efterforskningar i de fonder stiftelsen investerar pengar i. Vissa företag är man mer säkra på än andra.

Tobaks- och oljebolag

Bland de företag som organisationen själva hävdar att man med säkerhet vet att Nobelstiftelsen, genom fonder, investerat i finns förutom ovan nämnda företag även tobaksbolagen British american tobacco och Swedish match samt oljebolagen British petroleum, Statoil och Svensk-Norska Lundin petroleum.

– Det är hårresande att en så respektabel institution som förvaltar ett så stolt arv inte har tydliga etiska riktlinjer sina investeringar, säger organisationens ordförande Anja Bakken Riise.

Nobelstiftelsen, som har sitt kontor i Sverige, kan inte svara på om man har investerat i vapen, tobak och kol när de får frågan av NRK.

– Vi sätter höga krav på etiska problemställningar men i motsats till exempelvis den norska oljefonden är vi en liten aktör. Vi arbetar därför inte aktivt med att välja företag, men gör investeringar genom fonder, säger Nobelstiftelsens direktör Lars Heikensten till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer