Svensk gripen vid antiterror-insats i Nederländerna

Uppdaterad
Publicerad

En man med svenskt medborgarskap ska ha gripits på julafton vid en antiterror-insats i nederländska Rotterdam.

Fyra män greps på julafton, misstänkta för koppling till terrorverksamhet med islamistiska motiv, skriver public service-bolaget nos.nl.

Enligt en talesperson för åklagarmyndigheten finns det dock ingen konkret information som tyder på att männen planerade en nära förestående attack.

Kom med flyg – bevakades

Den svenske medborgaren ska vara en 29-åring som anlände till flygplatsen Shiphol med flyg från Stockholm i söndags. Enligt åklagarmyndigheten sattes han under bevakning redan vid ankomst. Detta efter tips från utländsk polis om att mannen skulle ha kopplingar till terrorism och radikal islamism.

Razzior utan vapenfynd

Mannen greps i Rotterdam när han färdades i en bil tillsammans med ytterligare tre män, som är nederländare. Polisen gjorde senare på julafton razzior mot adresser i orterna Vlaaringen, Gouda och Delft, men enligt medieuppgifter ska de inte ha hittat vare sig vapen eller sprängämnen.

Ett antal datorer och mobiltelefoner har dock tagits i beslag för vidare undersökning.

UD: Ingen kontaktat med oss

Svenska utrikesdepartementet har ingen information kring gripandet av mannen.

– Det behöver inte betyda att mannen inte är gripen, utan kan handla om att han till exempel inte tackat ja till att kontakta oss, säger Lisa Qvarfordt, på UD:s presstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.