Donald Trump ska, enligt tjänstemannen som Jerusalem Post hänvisar till, inte vilja se några fler israeliska bosättningar – likt området Tel Rumeida i Hebron (mitten). Foto: TT

Uppgift: Trump kräver att Israel stoppar nya bosättningar

Uppdaterad
Publicerad

Inte helt väntat uppges Vita huset ha gått ut med en varning till Israel om att avveckla de nya bosättningar som planeras på Västbanken. Allt som kan ”undergräva möjligheter att göra framsteg” för att nå fred mellan israeler och palestinier måste upphöra, det säger en topptjänsteman inom Trump-administrationen till Jerusalem Post.

Det har gått två veckor sedan Donald Trump svors in som USA:s nye president. Det är 14 dagar som redan fått stora konsekvenser vad gäller förhållandet mellan Israel och Palestina, inte minst vad gäller de olagliga israeliska bosättningarna på Västbanken.

Bosättningarna är enligt kritikerna, däribland EU och FN, ett avgörande hinder för möjligheterna att nå en tvåstatslösning.

Uppmanar att avstå från bosättningar

Efter att Trump tillträdde har Israel gett klartecken för cirka 6.000 nya bosättningar. Men om premiärminister Benjamin Netanyahus högerregering tolkat Trump-tillträdet som att det nu går att avancera med nya bosättningar så misstar han sig, åtminstone enligt den högt uppsatte tjänsteman i Vita huset som tidningen Jerusalem Post talat med.

– Som president Trump har klargjort är han mycket intresserad av att nå en uppgörelse som avslutar konflikten mellan Israel och Palestina, och han undersöker för närvarande hur man kan göra framsteg för att nå detta mål, säger tjänstemannen som inte framträder med namn eller officiell titel.

Vidare säger han till den israeliska tidningen att Trump måste ges bästa möjlighet att konsultera alla inblandade parter i konfilten om man ska komma någon vart. I detta kommer, enligt tjänstemannen, bland annat ett specifikt krav på just Israel att lägga ned planerna på nya bosättningar.

– Vi uppmanar alla att avstå från åtgärder som kan undergräva möjligheten att göra framsteg, inklusive planer bosättningar.

Riktigt lika skarp var inte Vita husets pressekreterare, Sean Spicer, när han under torsdagen kommenterade uppgifterna i Jerusalem Post. Han förkunnade i ett uttalande att ”den amerikanska önskan om fred mellan israeler och palestinier har varit oförändrad i 50 år.”

”Kanske inte hjälper för fred”

Enligt Spicer är Trump-administrationens hållning i frågan att bosättningar på Västbanken inte nödvändigtvis måste vara ett hinder för fred, men:

– Nya bosättningar, eller utbyggnad av redan befintliga bosättningar utöver deras nuvarande gränser, kanske inte hjälper för att uppnå detta mål (om fred, reds. anm.), sade Sean Spicer.

Att den israeliska regeringen vädrar morgonluft med Trump på presidentposten i USA råder inga tvivel om. Israels försvarsminister, Avigdor Liberman, har bland annat sagt att detta är ”en ny era” för Israel och bosättningarna.

Träffas 15 februari

Donald Trump redan slagit an en helt ny ton i USA:s politik i frågan, jämfört med Barack Obama, inte minst genom att utse sin svärson Jared Kushner till rådgivare. Kushner jobbade för Trump under presidentvalskampanjen i fjol, och rådgav då sin svärfar om bland annat relationen till judiska och pro-israeliska lobbyverksamheter i USA.

Redan innan Trump tillträdde annonserade han sina planer på att flytta den amerikanska ambassaden i Israel från Tel Aviv till Jerusalem. Ett besked som möttes av hård kritik.

Trump ska den 15 februari träffa premiärminister Netanyahu för ett möte i Vita huset. Att två av punkterna på dagordningen kommer vara ambassadsflytt och bosättningar på Västbanken får i nuläget betraktas som en rejäl lågoddsare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet