Foto: TT

Ukrainska flottans högkvarter stormat

Publicerad

Flera hundra män har stormat den ukrainska flottans högkvarter i Sevastopol. Nu vajar ryska flaggor utanför byggnaden.

Enligt nyhetsbyrån AP har flera hundra män tillhörande vad som kallas för proryska ”självförsvarstrupper” stormat portarna och tagit över, i alla fall delar av, den ukrainska flottans högkvarter i Sevastopol.

AFP:s reportrar på plats vittnar om hur ukrainska soldater kom ut ur högkvarteret i led. En av soldaterna grät när han lämnade området. Utanför vajar nu ryska flaggor i vinden, istället för ukrainska.

Enligt AP:s fotograf var självförsvarstrupperna inte beväpnade då de stormade portarna till högkvarteret utan verkade vänta på den ukrainska militärens godkännande att inta byggnaden.

Ryska flaggor hissade

De proryska trupperna förde, tillsammans med ryska militärer, bort befälhavaren för den intagna flottbasen tillsammans med flera ukrainska militära tjänstemän. Befälhavaren är ”tillfälligt gripen” enligt åklagare i Sevastopol, rapporterar Interfax. En representant för de proryska självförsvarstrupperna säger att man följer de ukrainska militärerna ut för att skydda dem från ”möjliga provokationer”.

Samtidigt säger den ukrainske försvarsministern att ukrainsk militär inte kommer att dra sig tillbaka från den orosdrabbade Krimhalvön. 

Det är omstritt om det som av Ryssland beskrivs som ”självförsvarstrupper” är att jämställa med ett slags lokal milis eller om det också finns ryska soldater bland dessa trupper.

Blir ryskt snart

Uppgifterna om stormningen kommer efter att den ryske presidenten Vladimir Putin på tisdagen skrev under ett avtal som gör Krim till en del av Ryssland.Krims införlivande i Ryssland kan slutföras denna vecka, enligt parlamentet i Moskva.

Ledamöterna försöker nu febrilt få klart det formella godkännandet av det avtal som president Vladimir Putin undertecknade i tisdags.

– Mina kollegor ska anstränga sig till det yttersta för att ratificera avtalet till på fredag, säger Sergej Zjeleznjak, vice talman i duman.

Senare kom uppgifter om att omkring 50 man har setts tåga ut från flottbasen i Novoozerne på västra Krim, medan ryska soldater såg på och proryska trupper hissade den ryska flaggan, skriver AFP. Flottbasen intogs för några timmar sedan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet