Hårt beväpnade Isis-soldater syns under en parad i den syriska staden Raqqa. Foto: TT

Uppgifter: 700 avrättade av Isis i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

700 personer har avrättats av den sunnistiska terrororganisationen Isis i Syrien. Samtidigt har terrorgruppen dödat över 400 personer i en by i norra Irak på två dagar.

Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) rapporterar att Isis avrättat 700 personer i en klan som extremistgruppen bekämpat i provinsen Dair al-Zor i östra Syrien de två senaste veckorna, skriver nyhetsbyrån Reuters. Vissa avrättningar ska ha skett genom halshuggning, uppger SOHR. En aktivist i landet säger att 300 avrättades på en och samma dag.

Samtidigt uppger kurdiska myndigheter uppger för Sky news att 312 yazidier dödats av den sunnitiska terrororganisationen Isis i byn Kojo, i norra Irak i dag. I går kom rapporter om att 80 män dödats och 100 kvinnor kidnappats i samma by. 

Terroriströrelsen IS

Mohsen Tawwal som strider tillsammans med yazidierna berättar om sina upplevelser för nyhetsbyrån AFP:

– Vi kom in byn, där de boende var under belägring. Det låg kroppar överallt. Men vi kom för sent och lyckades bara föra ut två människor vid liv från byn, säger han.

Det var efter tolv dagars belägring som Isis gruppen beslöt att gå in i byn. Kravet var att yazidierna skulle konvertera eller dö, skriver nyhetsbyrån AP.

Många tusen yazidier har flytt sedan Isis belägrat område efter område i norra Irak. Kojo är en av tre byar i området som är omringade av Isis. Byn har cirka 1.200 invånare, som alla tillhör den religiösa minoritetsgruppen yazidier.

Uppgifterna om massakern har inte kunnat bekräftas av officiella källor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet