Julian Assange utanför Ecuadors ambassad i London. Foto: TT

Uppgifter: Assange kommer att åtalas

Amerikanska myndigheter förbereder just nu ett åtal för att kunna gripa WikiLeaksgrundaren Julian Assange, uppger källor med insyn i fallet till amerikanska medier.

Enligt uppgifter till CNN och Washington Post förbereder amerikanska åklagare åtal mot visselblåsarsajten medlemmar för att ha avslöjat känsliga statshemligheter.

Fallet som sträcker sig tillbaka till 2010 gäller bland annat offentliggörandet av hundratusentals dokument som avslöjat känslig information från den amerikanska underrättelsetjänsten. Bland annat dokument om den amerikanska militära närvaron i Afghanistan och Irak.

Justitiedepartementet under före detta president Obama valde att inte väcka åtal mot WikiLeaks, då de kom fram till att de då även skulle vara tvungna att åtala nyhetsorganisationer och journalister som publicerar hemligstämplat material. Ett fall som den nya administrationen nu vill ta sig en ny titt på.

Hårdare tag mot visselblåsare

Den amerikanske justitieministern Jeff Sessions sa under en presskonferens på torsdagen att gripandet av Assange är prioriterat, eftersom justitiedepartementet nu kommer att ta hårdare tag mot personer som läcker hemligstämplat material till media.

– Vi har redan börjat förstärka vårt arbete med detta och så snart vi har möjlighet kommer vi försöka sätta några personer i fängelset, sa Sessions under presskonferensen.

CIA-chefen Mike Pompeo fördömde förra veckan gruppen ”en fientlig underrättelsetjänst” som ska betraktas som ett mot mot USA:s nationella säkerhet.

Uppgifterna om ett nytt åtal kommer efter att WikiLeaks för en månad sedan publicerade nästan 8.000 dokument som ska ha avslöjat information om CIA:s cyperspionage om hur man hackar sig in i datorer, mobiler och smarta tv-apparater.

Kan åtalas för spioneri

De brott som Assange kan ställas till rätta inför är bland annat: konspiration, stöld av statlig egendom och spioneri, rapporterar Washington Post.

Enligt Assanges advokat, Barry Pollack har han inte fått någon information om detta.

– Vi har inte haft någon kommunikation med justitiedepartementet och de har inte indikerat att de kommer att ställa Mr Assange inför rätta, säger han till CNN.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Assange

Mer i ämnet