Både Mulla Abdul Ghani Baradar och Hebatullah Akhundzada pekas ut som kommande ledare för talibanerna. Foto: Hussein Sayed/Alexander Zemlianichenko/AP

De kan ta över som ledare i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Talibanrörelsen har antytt att en ny afghansk regim snart ska vara på plats. Vem som ska ska styra landet är ännu inte fastställt men två stycken har pekats ut som landets kommande ledare.

Inom kort väntas talibanerna presentera landets nya regering. På fredagen uppger flera källor för nyhetsbyrån Reuters att det blir rörelsens medgrundare och biträdande ledare Mulla Abdul Ghani Baradar som kommer att leda landet.

Baradar återvände till Afghanistan från Qatar två dagar efter att talibanerna intagit Kabul och har de senaste åren ansvarat för talibanernas politiska kansli i Qatar. Han har beskrivits som en sansad och moderat politiker, snarare än en konfrontativ ledare. Något som motsägs av att han under den förra talibanregimen deltagit i flera massakrer. Baradar ska bland annat ha beordrat och övervakat en avrättning av flera anställda vid en flygbas.

Ytterligare en potentiell ledare

Samtidigt kommer uppgifter om att det är Hebatullah Akhundzada som ska leda landet, detta enligt källor till Ekot. Akhundzada är den i dag högst uppsatte talibanledaren och dominerar framför allt Quetta shura, den övergripande ledningen av talibanerna.

Sedan talibanerna tog över Afghanistan har rörelsen visat upp en ny sida. De har bland annat utlovat amnesti och att respektera mänskliga, inklusive kvinnors, rättigheter. Samtidigt pågår demonstrationer mot bristen på kvinnor i landets nya styre och för rätten till arbete och utbildning Norr om huvudstaden Kabul och dess grannprovinser pågår fortfarande strider mellan talibaner och milisstyrkor. Både motståndsrörelsen och talibankrigarna påstår att motståndarsidan lidit stora förluster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.