Räddningsinsats vid det kraschade planet på Katmandus internationella flygplats. Foto: AP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Flygplan har kraschat i Nepal

Uppdaterad
Publicerad

Ett passagerarplan från det bangladeshiska flygbolaget US-Bangla har kraschat på landningsbanan på Nepals största flygplats, Tribhuvan International Airport. Minst 50 personer uppges ha dött, enligt en militär talesperson i Nepal.

Tidiga bilder som spreds på sociala medier visade hur ett stort svart rökmoln steg från de östra delarna av landningsbanan på den internationella flygplatsen i Nepals huvudstad Katmandu.

En talesperson för flygplatsen säger till BBC att 71 personer befann sig ombord på planet, som är av modellen ”Bombardier dash 8 Q400”, varav 67 passagerare, två av dem barn.

Minst 50 personer har dött, uppger en militär talesperson för Reuters:

– Vi har tagit hand om 50 döda kroppar hittills, säger Gokul Bhandari.

Flög in från fel håll

Flygplatschef Raj Kumar Chhetri säger till CNN att planet kom in från fel håll.

– Det hade tillåtelse att landa på den södra delen av flygfältet, men istället landade det på den norra delen, säger han.

Enligt en ljudupptagning mellan piloten och flygledningen verkar ett missförstånd uppstå när flygplanet uppmanas att cirkulera i väntan på en landningsbana.

När flygplanet får klartecken att landa på landningsbana 02 på den södra delen av flygfältet är det på väg mot bana 20, på den norra delen. Dessa omständigheter har dock inte bekräftats av nepalesiska myndigheter.

Fattade eld

Planet ska ha fattat eld vid landningen och glidit av landningsbanan.

En av de överlevande, Basanta Bohora, säger till Kathmandu post att planet, som var på väg från Dhaka i Bangladesh, skakade våldsamt när det gick ner för landning och därefter smällde det till.

– Jag satt nära fönstret och lyckades ta sönder det, säger han till tidningen och fortsätter:

– Jag minns inte något efter jag tog mig ut ur planet. Jag har skador på benen och i huvudet, men hade tur som överlevde, säger han.

Flera olyckor

Enligt UD är Svenska ambassaden i kontakt med myndigheter i Nepal, men än så länge finns inga uppgifter om svenskar ombord på planet.

Flygplatsen stängde under räddningsarbetet, men har nu öppnat igen enligt lokala medier.

Nepal är ökänt för sin dåliga flygtrafiksäkerhet och flygplansolyckor är vanliga. Måndagens olycka är den dödligaste sedan 1992, då 167 personer ombord på ett plan från Pakistan international airlines omkom i en krasch när det närmade sig flygplatsen. Två månader tidigare kraschade ett Thai airways-plan i närheten och då omkom 113 personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer