Flera döda när explosion skakade Madrid

Uppdaterad
Publicerad

Minst fyra människor har omkommit i en explosion i Spaniens huvudstad Madrid. En byggnad är totalförstörd och många människor tros ha blivit skadade. Det finns ännu inga säkra uppgifter om vad som orsakat explosionen, men mycket talar för en gasläcka.

Explosionen inträffade vid 15-tiden på Calle de Toledo och var mycket kraftig. Filmer från ögonvittnen visar kraftig rökutveckling och att tak och väggar på ett bostadshus störtat samman. Bråte täcker gatorna i kvarteret, som ligger i La Latina i de centrala delarna av staden.

Minst fyra personer har omkommit i explosionen, rapporterar AP med hänvisning till räddningstjänsten. Dessutom skadades elva personer, varav en 26-årig man allvarligt. Hundar letar nu också efter eventuellt fler offer i rasmassorna.

De fem översta våningsplanen på sjuvåningshuset är mer eller mindre utblåsta, och bilar på gatan nedanför har blivit krossade av rasmassor. Flera brandkårer arbetar med släcknings- och säkringsinsatser samtidigt som räddningspersonal från ett antal distrikt ger vård åt drabbade.

Kvarteren närmast omkring har spärrats av.

Bostad för präster

Byggnaden som exploderade ägs av kyrkostiftet och ligger på baksidan till kyrkan Virgen de la Paloma. Den har används som bostäder för präster. lntill ligger ett vårdhem som nu evakuerats. Inga av de boende ska ha blivit skadade. Även eleverna på en skola i närheten ska ha evakuerats på grund av befarad risk för ytterligare explosioner.

Vad som orsakat explosionen är ännu inte klarlagt, men enligt flera medier finns det tecken på att det rör sig om läckande gas som antänts, en olyckstyp som inte är helt ovanlig i Spanien. Lokala medier skriver också att stadens borgmästare José Luis Martínez Almeida ska ha bekräftat att det var en gasolycka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.