Astra Zenecas covidvaccin kan bli föremål för exportstoppet. Foto: TT

EU kan strypa vaccinexport: ”Öppna vägar måste fungera åt båda hållen”

Uppdaterad
Publicerad

Vaccinexport från EU ska kunna stoppas till länder som intelevererar tillbaka eller redan vaccinerat mycket mer än i EU.

”Öppna vägar måste fungera åt båda hållen”, varnar EU-kommissioneni sitt förslag om skärpt exportkontroll – med tydlig riktning åtStorbritannien.

Kommissionsordförande Ursula von der Leyen flaggade för de skärpta reglerna redan i förra veckan och har nu lagt fram ett färdigt förslag.

Politiker och tjänstemän i Bryssel är ändå noga med att undvika ordet förbud.

– Det här är inte ett exportförbud, betonar hälsokommissionären Stella Kyriakides på en presskonferens i Bryssel tillsammans med viceordföranden Valdis Dombrovskis.

Tanken är att det exportkontrollsystem som redan införts nu ska utökas och ge medlemsländerna möjlighet att stoppa leveranser i ytterligare två fall: dels utifrån hur leveranserna in i EU har fungerat från det land som exporten går till, dels utifrån hur många som redan vaccinerats i det landet, jämfört med hur det ser ut i EU.

”Varje dag räknas”

Skärpningen är framför allt riktad mot Storbritannien. Från EU har exporttillstånd beviljats för över tio miljoner vaccindoser till Storbritannien under de senaste månaderna. Åt andra hållet finns dock i princip inget flöde alls, trots att två av de brittiska fabriker som tillverkar Astra Zenecas vaccin är tänkta att även leverera till EU.

Att EU-kommissionen främst ser sin skärpning som ett sätt att pressa på Storbritannien är tydligt.

– Det här bör göra det möjligt för oss att nå ett mer välvilligt samarbete med våra partner, särskilt de som inte är i lika kritiskt läge, säger Dombrovskis på presskonferensen.

”EU är stolt över att hysa vaccintillverkare som inte bara levererar till EU utan också över hela världen. Men öppna vägar måste gå åt båda hållen. Vi måste garantera tillräckliga vaccinleveranser i tid till EU:s medborgare. Varje dag räknas”, betonar i sin tur von der Leyen i ett pressmeddelande.

Toppmöte väntar

EU-ländernas stats- och regeringschefer ska diskutera kommissionens förslag på sitt webbhållna toppmöte under torsdagen. Om medlemsländerna sedan säger ja kan det nya systemet snabbinföras under åtminstone sex månader.

Rent praktiskt blir det upp till medlemsländerna att larma om man anser att en leverans borde stoppas, vilket sedan EU-kommissionen får ta ställning till.

Kommissionen betonar samtidigt att eventuella stopp kommer att avgöras från fall till fall.

Exportstopp skulle bland annat kunna påverka de vaccindoser som tillverkas för Storbritannien av Astra Zeneca i en anläggning i Leiden i Nederländerna. Det kan även påverka vaccintillverkarna Pfizer-Biontech och Moderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.