Arkivbild. En man som blivit skadad i en kemvapenattack i augusti 2013 får vård utanför Damaskus, Syrien. Foto: TT

Uppgifter: IS tillverkar kemiska vapen i Irak och Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Allt mer tyder på att terroristorganisationen IS tillverkar och använder sig av kemiska vapen i både Irak och Syrien, säger en anonym amerikansk myndighetskälla till brittiska BBC.

IS ska ha använt senapsgas vid minst fyra olika tillfällen, på båda sidorna om den syrisk-irakiska landsgränsen. USA misstänker att terrororganisationen har upprättat en cell som specifikt ägnar sig åt att tillverka vapnen.

– Vi bedömer att de har en cell som ägnar sig åt att tillverka kemiska vapen och att de försöker bli bättre på det, säger källan till BBC.

Terroriströrelsen IS

Även BBC:s medarbetare vid den turkisk-syriska gränsen har sett bevis på att senapsgas använts.

Osannolikt att man hittat kemvapnen

Enligt källan är det osannolikt att IS kan ha hittat senapsgas i Irak eller kunnat få tag på det i Syrien innan Syrien tvingades lämna ifrån sig sina kemiska vapen under 2013 och 2014. Därför tror man att Islamiska staten har satt igång en egen produktion.

I augusti sa USA att det fanns spår av senapsgas på granater som använts av IS för att attackera kurdiska styrkor i norra Irak, men då behövdes fler tester för att fastställa att det verkligen handlade om senapsgas.

Den amerikanska regeringens officiella hållning är fortfarande att man undersöker om IS kan ha använt sig av kemiska vapen, men BBC:s källa säger att amerikanska underrättelseorganisationer nu tycker att det finns tillräckligt med bevis för att det är så.

Människor som utsätts för senapsgas får många svåra symptom, bland annat blåsor på kroppen och andningssvårigheter. Exponeringen kan i värsta fall leda till blindhet och cancer. I augusti 2013 dog hundratals människor i en kemvapenattack i närheten av den syriska huvudstaden Damaskus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet