Foto: TTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Kapningsdrama på Maltas flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Ett libyskt inrikesflygplan med 118 personer ombord kapades under fredagen och tvingades landa i Malta. Kaparna hotade att spränga flygplanet med handgranater. De gav senare upp och samtliga ur gisslan släpptes utan blodspillan.
En första teknisk undersökning visar att kaparnas vapen var attrapper.

Inrikesflygplanet landade på fredagförmiddagen på den internationella flygplatsen i Malta. Ombord fanns två kapare som hotade att spränga flygplanet med handgranater.

Gav upp efter förhandlingar

Planet omringades på landningsbanan av polis och säkerhetsstyrkor. Efter närmare fyra timmar av förhandlingar gav kaparna upp strax innan klockan 16 svensk tid och hela gisslan verkar ha klarat sig utan fysiska skador.

TV-bilder visar hur två kapare förs bort i handfängsel. De var, enligt Maltas premiärminister, beväpnade med en pistol och en handgranat. Enligt AFP söker de asyl i Malta. 

– Efter dramat har specialister sökt igenom planet och ytterligare en pistol hittades, sade Maltas premiärminister Joseph Muscat vid en presskonferens.

Muscat twittrar senare under kvällen att en första teknisk undersökning visat att vapnen som användes vid kapningen var attrapper.

Krav på Khadaffi-parti

De två kaparna tros vara libyska medborgaren och ska enligt uppgift ha ställt kravet att pro-khadaffi-parti ska bildas.  Enligt Reuters har en dem varit i kontakt med libysk tv och påstått sig representera ett parti med den agendan. De har också viftat med den gamla helgröna libyska flaggan genom dörren på det kapade planet.

Libyens diktator Muhammar Khadaffi störtades och dödades 2011, och sedan dess har landet sjunkit allt djupare i kaos och inbördeskrig.

Maltas premiärminister Joseph Muscat har Twittrat flitigt under hela dagen. Han var först ut att rapportera  att kaparna har ”gett upp, blivit visiterade och tagits om hand” av myndigheterna.

Kvinnor och barn först

De 118 människorna ombord  hölls som gisslan i flera timmar, men strax före klockan 14 kom beskedet att kvinnor och barn skulle få lämna planet. En landstigningstrappa rullades fram och passagerarna kunde lämna planet och åka vidare i buss. Fler passagerare och besättningsmedlemmar släpptes efter hand och strax före klockan 16 gav kaparna upp och överlämnade sig till polisen.

Passagerarna kommer efter att de förhörts att flygas tillbaka till Libyen.

Kontakten bröts

Det var under en vanlig inrikesflygning mellan Sabha i Libyens inland och huvudstaden Tripoli som planet i stället för att landa fortsatte flyga ut över Medelhavet med kurs på Malta.

– Piloten rapporterade till kontrolltornet att de blivit kapade sedan bröts kontakten, säger en säkerhetsansvarig på flygplatsen i Tripoli till Reuters mot löfte om att få vara anonym.

– Piloten försökte övertala dem att få landa i Tripoli, men de vägrade.

Mellan libyska kusten och medelhavsön är det cirka 50 landmil.

Land i upplösning

Planet, en Airbus A320, kommer från al-Afriqiyah, ett flygbolag som skapades på Khaddafis tid för att bli ett afrikanskt lågprisbolag. Sedan regimen störtats och den flyende diktatorn skjutits ihjäl 2011, har Libyen sjunkit allt djupare ner i kaos. Rivaliserande klaner strider om makten och även terrorsekten IS har haft ett starkt fäste i delar av landet.  En stor del av migrant- och flyktingtrafiken till Europa går numera via Libyen.

På en livehemsida för flighter i hela världen kan man se hur planet svänger och landar på Malta. Foto: Skärmdump Flightradar 24

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer