Foto: TT

Uppgifter: Turkiet misstänkte att Khashoggi hade mördats bara timmar efter försvinnandet

Uppdaterad
Publicerad

Bara timmar efter att den saudiske journalisten Jamal Khashoggi försvann på konsulatet i Istanbul fattade turkiska myndigheter misstanke om att han hade mördats. Det uppger källor för CNN.

Jamal Khashoggi klev in på det saudiska konsulatet i Istanbul klockan 13:14 den 2 oktober. Det var sista gången han sågs i livet.

Nu uppger källor för CNN att turkiska myndigheter misstänkte att han hade mördats bara timmar efter försvinnandet.

Saudisk journalist död

Tjänstemän vid underrättelsetjänsten ska i ilfart ha åkt till Istanbuls flygplats där ett saudiarabiskt privatplan väntade på att lyfta. Målet var att ta reda på om Jamal Khashoggi hade blivit bortförd eller om hans kropp var på väg att föras ut ur landet.

Flickvännen larmade

Flera källor uppger för CNN att turkiska myndigheter reagerade efter att Khashoggis flickvän larmat, strax före klockan 17 på kvällen. Då stod hon fortfarande och väntade på sin fästman utanför det saudiska konsulatet.

En rådgivare till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger till CNN att han fick ett samtal från flickvännen och omedelbart kontaktade regeringstjänstemän och turkisk underrättelsetjänst.

Flygplan genomsöktes

Underrättelsetjänsten beslutade sig för att gå igenom bild- och ljudupptagningar inifrån konsulatet, enligt källor till CNN. Där fanns bevis för vad som egentligen hände den där eftermiddagen – en attack som ledde fram till Jamal Khashoggis död.

Efter att bild- och ljudupptagningen analyserats uppmanades polisen att söka igenom ett saudiskt privatplan på Istanbuls flygplats. Planet var ett av två plan som lyft från Riyad samma dag – med de misstänkta saudierna ombord. Det andra flygplanet hade redan hunnit lämna Istanbul.

Har inte setts till sedan 2 oktober

Den saudiske journalisten – en av Saudiarabiens mest namnkunniga och etablerade publicister – har inte setts till sedan han gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul. Saudiarabien hävdar att han lämnade konsulatet samma dag, men turkiska företrädare menar att Khashoggi mördades inne på konsulatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet