Sprängladdningen exploderar på centralstationen i Bryssel. Foto: TT

Explosion vid Bryssels centralstation – misstänkt terrorattack

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en bomb fanns på Bryssels centralstation där en man i går sköts till döds efter att ha utlöst en sprängladdning. Händelsen betraktas som ett terrordåd.
– Den stora explosionen inträffade aldrig, säger Belgiens inrikesminister Jan Jambon.

Enligt vittnen handlade det om ”en mindre explosion” inne på järnvägsstationen. Ingen skadades förutom mannen som utlöste sprängladdningen. Han sköts ihjäl av militär som redan fanns på plats.

Fanns ytterligare sprängladdning

På onsdagsmorgonen berättade Belgiens inrikesminister Jan Jambon om att det funnits ytterligare en, betydligt större, sprängladdning på platsen som aldrig exploderade.

– Den stora explosionen inträffade aldrig, sa han enligt AP utan att ge ytterligare detaljer.

Åklagaren Erik Van Der Sypt berättade om att man vet vem mannen är men att hans identitet inte offentliggörs ännu.

– Han är marockansk medborgare född 1981 och har inte varit känd i terrorsammanhang tidigare.

Bostaden har genomsökts

Mannens bostad i  stadsdelen Molenbeek, ökänd som ett fäste för jihadister och islamistisk extremism, har genomsökts. Enligt ett uttalande från åklagarmyndigheten hittades både kemiska substanser och material som kan användas för bombtillverkning.

Vidare ska åklagaren ha meddelat att det fanns indikationer på att den misstänkte hade sympatier för terrorrörelsen IS.

Tog timmar innan han dog

Det har förekommit olika uppgifter om hur gårdagens attentat gick till. Enligt åklagaren ska mannen ha satt eld på en mindre kabinväska, en brand som snabbt blev större och spred sig till en ryggsäck. Mannen ska därefter ha rusat ner på perrongen, skrikandes Allahu akbar (gud är större). Där mötte han militär som omedelbart öppnade eld.

Foto: Rémy Bonnaffé

Enligt nyhetsbyrån AP fick mannen ligga kvar på platsen där han sköts, eftersom polisen misstänkte att han bar på fler sprängladdningar. Uppgifter gör gällande att det tog ”flera timmar” innan mannen till slut avled av sina skador.

Något bombbälte bar han inte enligt åklagaren, men den brinnande ryggsäcken innehöll gasflaskor och spik, med syfte att skada och döda så många människor som möjligt.

Betraktas som terroristattack

– Vi betraktar det här som en terroristattack, säger åklagarmyndighetens talesperson Eric Van Der Sypt.

Belgiens inrikesminister Jan Jambon betonade behovet av skärpt vaksamhet men varnade samtidigt för att överreagera:

– Ett samhälle där vi ständigt blir kontrollerade är precis vad terroristerna har som mål, sa han till tv-bolaget VRT.

Platsen för sprängdådet undersöks och målas om. Foto: TT

LÄS MER: Robin: ”Någon ropade om terrorattack, alla bara sprang”

När dådet inträffade utrymdes stationen och polis spärrade av. Relativt snart kom beskedet att situationen var under kontroll .

SVT:s utsände i Bryssel Marcus Carlehed kunde ändå rapportera om hur staden påverkades starkt av händelsen.

– Tunnelbanorna står stilla, det tar lång tid att få en taxi, mycket folk som försöker komma fram men det tar långt tid. Folk är nyfikna och stannar till, och det är även fullt med folk på stortorget. Det är massor med poliser och civilklädda poliser. Vid centralstationen ser jag minst 20 militärer med k-pist som bevakar avspärrningarna.

Skärpt bevakning

Först klockan åtta på onsdagsmorgonen hävdes avspärrningarna av centralstationen och tågtrafiken kunde började rulla igen. Säkerhetsnivån är dock höjd tills vidare.

Landets premiärminister Charles Michel hyllar efter dådet de ”modiga” säkerhetsstyrkorna som förhindrade att något värre inträffade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.