Flera till sjukhus efter tisdagens strider i Aleppo-provinsen. Foto: Scanpix

Uppgifter: Kemvapen i dödlig attack i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Den syriska regeringen och rebellerna anklagar varandra för att ha använt kemiska vapen i den nordliga Aleppo-provinsen under tisdagen.

Det oppositionsanknutna Syriska människorättsobservatoriet uppger att 26 personer, varav 16 soldater, dödades under attacken i staden Khan al-Assal i Aleppo-provinsen på tisdagen.

Regimen har uppgett att 16 personer dött och 86 skadats. Offren ska enligt regimen ha körts till fyra olika sjukhus i de regimkontrollerade delarna av Aleppo, rapporterar Reuters.

Uppgifter om kemiska vapen

En Reutersfotograf på plats uppger att de skadade lidit av andningssvårigheter efteråt, och att de vittnat om att folk kvävts till döds på gatorna och att det luktat starkt av klor i luften efter attacken.

Uppgifterna om de skadade kan kopplas samman till rapporterna om att statliga syriska medier anklagar rebeller för att ha använt kemiska vapen i den nordliga provinsen Aleppo.

”Terrorister sköt en raket innehållande kemiska substanser i Khan al-Assal-området på Aleppos landsbygd och preliminära rapporter indikerar att runt 15 människor dödades, de flesta av dem civila.”, skriver statliga nyhetsbyrån Sana.

En rebell-befälhavare nekar till anklagelserna och hävdar å sin sida att det är regimstyrkorna som avfyrat en scud-robot med ”kemiska substanser”, rapporterar Reuters.

Forskare: Svårt att bekräfta

Britt Karlsson, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), säger att det är mycket svårt att veta om, och i så fall vilken typ av kemisk substans som kan ha använts i Aleppoprovinsen.

-En vanlig industrikemikalie kan ju också ge de här symptomen, säger Karlsson.

Den klordoft som det vittnats om ger även den få ledtrådar. Både hon och kemikollegorna säger att inga av de klassiska kemiska stridsmedlen skulle lukta klor.

Många av ämnena i kemiska stridsmedel är dessutom lättflyktiga, berättar Karlsson, vilket gör det svårt att långt i efterhand verifiera vad som avvänts.

-Jag är rädd att det blir svårt att ta reda på vad som använts, om man inte möjligtvis hittar stridsdelarna.

John Hart, specialiserad på biologiska och kemiska vapen vid fredsforskningsinstitutet Sipri, säger att klordoft inte behöver tyda på bruk av kemiska vapen.

Hart framhåller att det ofta förekommer misstankar eller anklagelser om bruk av kemiska vapen i konflikter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer