Rodrigo Duterte röstar i sin hemstad Davao Foto: TT

Filippin-val: Ointagligt försprång för ifrågasatt populist

Uppdaterad
Publicerad

Enligt inofficiella siffror ska valresultatet nu vara nästan klart och Rodrigo Duterte stå som vinnare i presidentvalet på Filippinerna. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Den kontroversielle populisten Rodrigo Duterte segrade i det filippinska presidentvalet. Borgmästaren Duterte har gjort sig ett politiskt namn genom en rad grova uttalanden och hot om massavrättningar av misstänkta brottslingar.

Ointagligt försprång

Enligt valräkningen ledde Duterte med 5,8 miljoner röster, vilket innebär att rivalerna inte har någon möjlighet att besegra honom. Beräkningen kommer från PPCRV, en katolsk organisation som fått regeringens uppdrag att granska valet.

– Det är med stor ödmjukhet som jag tar emot folkets mandat, sade Duterte i staden Davao där han varit borgmästare i två decennier.

Men segern kan få stora konsekvenser.

– Det här är en ny era för filippinsk politik. Det kommer att chockera många, särskilt inom landets elit, säger Victor Andres Manhit, chef för tankesmedjan Bower Group Asia i Filippinerna, till TT.

Vill ändra konstitutionen

Den kontroversielle populisten Duterte planerar att se över konstitutionen och kommer att föreslå en övergång till ett parlamentariskt system, enligt en av hans medarbetare.

-Det kommer att krävas ett brett nationellt samförstånd som börjar med att be kongressen att kalla till en konstitutionell sammankomst, sade Peter Lavina, Dutertes talesperson under en presskonferens.

– Det kommer att ske en stor förändring i vår konstitution, sade Lavina.

Enligt valräkningen hade Duterte nästan 39 procent av rösterna när 90 procent av rösterna räknats och han var mer än 5 miljoner röster före sin närmaste konkurrent.

Oväntad vändning

Presidentvalet såg till en början ut att bli en odramatisk övergång av makten, från president Benigno Aquino till dennes favorit Manuel Roxas. Men valrörelsen tog en oväntad vändning när borgmästaren Rodrigo Duterte lovade krafttag mot kriminaliteten.

– Jag vill ha någon ny, någon som kan gå utanför det vanliga. Jag bryr mig inte om att han inte ser ut som en del av eliten, säger en av hans anhängare, 24-årige Jordan Manalo, utanför en vallokal i huvudstaden Manilla till Reuters.

Dödspatruller

Duterte har skrutit om att under sin tid som borgmästare ha lett dödspatruller mot missänkta brottslingar. Han har lovat fylla Manillabukten med lik från kriminella, skämtat om en brutal våldtäkt på en mördad missionär och kallat påven för en son till en prostituerad.

Men inget av detta tycks ha rubbat hans popularitet. Rivalen Grace Poe erkände sig besegrad när hon bara nådde upp till 22 procent enligt PPCRV. Sent på måndagen erkände sig Poe besegrad av Duterte.

Trötta på våld och brottslighet

– Folk är helt enkelt trötta på våldet och kriminaliteten, säger frilansskribenten Bertil Lintner, som tidigare varit Asienkorrespondent för Svenska Dagbladet.

En del av förklaringen till Dutertes popularitet ligger i de enorma inkomstklyftor som kvarstår, trots Filippinernas ekonomiska tillväxt de senaste åren.

– Gapet mellan fattiga och rika har växt, vilket bland annat lett till ökad brottslighet. Därför finns det en opinion som stöder sådana här våldsamt hårda tag mot kriminella.

”Skramlar med vapen”

Dutertes motståndare och människorättsorganisationer har varnat för att Filippinerna kan förvandlas till en diktatur om Duterte vinner. Men både Bertil Lintner och Victor Andres Manhit tror att retoriken – och politiken – kan mildras när han väl tillträder.

– Hans uttalanden har gjort många människor oroliga. Men nu när han står i strålkastarljuset så tror jag att han kommer att få svårt att förverkliga mycket av det han har sagt, säger Victor Andres Manhit.

Fakta: Valet i Filippinerna

  • Mer än 54 miljoner röstberättigade väljer under måndagen president, vicepresident, tolv senatorer och ett stort antal lokala förtroendevalda. Presidentvalet har bara en omgång och den som får flest röster blir landets president.
  • Den sittande presidenten, Benigno Aquino, får inte väljas om. Rodrigo Duterte, som nu är borgmästare i Davao, har enligt opinionsmätningar stöd av 33 procent av väljarna. Tvåan, senatorn Grace Poe, ligger enligt mätningarna runt 22 procent. Efter henne kommer Liberala partiets ledare Manuel Roxas, med 20 procent.
  • Sedan diktatorn Ferdinand Marcos fall 1986 har landet styrts av en handfull mäktiga familjer. Under president Benigno Aquinos sex år vid makten har ekonomin växt med i genomsnitt sex procent per år, men välståndet är oerhört ojämnt fördelat. Runt en fjärdedel av landets 100 miljoner invånare lever fortfarande under fattigdomsstrecket.

Fakta: Uppmärksammade uttalanden

Rodrigo Duterte har under valrörelsen gjort en rad plumpa och kontroversiella uttalanden, som vållat hård kritik. Här är ett par av de mest omdiskuterade:

– Jag blev så arg för att de våldtog henne, hon var så vacker. Jag tänkte ”borgmästaren borde ha fått vara först”.

Duterte uttalar sig inför skrattande anhängare på ett valmöte om mordet och våldtäkten mot en australisk missionär, som begicks under ett fånguppror i staden Davao 1989.

– Det tog oss fem timmar att ta oss från hotellet till flygplatsen. Jag frågade vem som var på väg. De sade att det var påven. Jag ville säga till honom: ”Påven, du son av en hora, åk hem. Kom inte hit på besök igen”.

Duterte om när han fastnade i en trafikstockning i samband med påvens besök i det till största delen katolska Filippinerna i januari 2013.

– Jag vill inte begå ett brott, men om det blir så att Gud ger mig presidentposten, så se upp. De 1.000 (jag påstås ha dödat) kommer att bli 100.000. De kommer att göra fisken fet i Manillabukten. Jag kommer att dumpa kropparna där.

Duterte pratar i en intervju i somras om hur han ska bekämpa brottsligheten genom att avrätta misstänkta kriminella.

Glöm lagarna om mänskliga rättigheter. Om jag når presidentpalatset, så kommer jag att göra precis det jag gjorde som borgmästare. Alla knarklangare, rånare och slashasar, ni kan dra. Som när jag var borgmästare, så kommer jag att döda er.

Duterte pratar om sin syn på mänskliga rättigheter under sitt sista valmöte på söndagen.

– Jag levde utan min fru. Jag är inte impotent. Vad skulle jag göra? Låta den hänga för alltid? När jag tar Viagra så står den upp.

Duterte pratar inför ledande affärsmän på näringslivsorganisationen Makati Business Club i april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.