En person är gripen, misstänkt för att ha läckt NSA-rapporten. Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Uppgifter: Ryskt intrångsförsök inför USA-val

Uppdaterad
Publicerad

En NSA-rapport, som har läckts till journalister, uppges slå fast att hackare från rysk underrättelsetjänst försökte ta sig in i IT-system inför det amerikanska presidentvalet.

Tidningen The Intercept har tagit del av en hemligstämplad rapport från den amerikanska underättelsetjänsten NSA. Rapporten, daterad den 5 maj, sägs handla om misstänkta intrångsförsök hos privata amerikanska företag som arbetade bland annat med registrering av väljare.

Intrångsförsöken ska ha pågått i månader och avslutats bara dagar före presidentvalet i november där Donald Trump tog hem segern.

Trump och Ryssland

LÄS MER: Det har hänt: Misstänkta hackerattacker mot USA

Mot företag

NSA säger i rapporten inget om huruvida försöken kan ha påverkat valutgången, skriver The Intercept. Tidigare officiella uttalanden från underrättelsetjänsten i USA har dock tillbakavisat att valresultatet kan ha påverkats av Ryssland.

I rapporten står det att Ryssland genomförde insatser mot företag i USA ”uppenbarligen i syfte att få tillgång till information om valrelaterad mjukvara och hårdvara”, enligt The Intercept.

LÄS MER: Trumpkampanjen uppmanas lämna ut alla sina dokument

Fick den anonymt

Kort efter det att tidningen publicerat sin artikel meddelade det amerikanska justitiedepartementet att en person gripits misstänkt för att ha läckt hemligstämplad information till en ”nyhetstidning på nätet”.

Tidningen ska ha fått NSA-rapporten anonymt.

– The Intercept vet inte vem som är källan, säger Vivian Siu, tidningens talesperson.

Rysslands president Vladimir Putin har nyligen offentligt tillbakavisat anklagelser om att landet försökt påverka resultatet i det amerikanska presidentvalet.

NSA har inte kommenterat medieuppgifterna om myndighetens rapport. Enligt The Intercept försökte NSA få tidningen att avstå från att publicera uppgifterna.

LÄS MER: Trumps svärson i FBI:s utredning av rysskontakter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet