Här grips den misstänkte terroristen Salah Abdeslam. Foto: TT/VTMVisa alla (2)
Visa alla (2)

Misstänkte paristerroristen skjuten av polis

Uppdaterad
Publicerad

Den ende kände överlevande gärningsmannen bakom terrordåden i Paris, Salah Abdeslam, har skottskadats och gripits vid en polisräd i stadsdelen Molenbeek i Bryssel. ”Vi har honom”, skrev Belgiens migrationsminister Theo Francken på Twitter.

Den intensiva terroristjakten i Belgien trappades upp ytterligare då polis på fredagen gjorde husrannsakan på flera olika adresser i Brysselområdet. Vid 16:40-tiden utbröt skottlossning när polisen slog till mot en lägenhet i stadsdelen Molenbeek.

Efter en kort eldstrid lyckades polisen gripa den efterspanade Abdeslam. Lindrigt skottskadad – men vid liv. 

”Ett genombrott”

– Man har gripit honom levande och det är ett stort genombrott. Nu kan polisen verkligen gå till botten med frågan om vilka fler som kan ha varit inblandade i parisattackerna. Dessutom kan man eventuellt få veta om fler attentat planerats, säger terroristforskaren Hans Brun till SVT Nyheter.

Abdeslam träffades i benet och fördes till sjukhus av polisen. Ytterligare en misstänkt terrorist skottskadades, även han har varit efterlyst sedan tidigare. Senare på kvällen meddelade belgisk åklagare att ytterligare tre personer gripits under dagen misstänkta för att ha hjälpt Abdeslam att gömma sig.

Förutom skjutvapen ska polisen ska ha använt chock- och tårgasgranater vid insatsen, som var ett samarbete mellan belgiska och franska säkerhetsstyrkor.

Avspärrningar

Polisinsatsen fortsatte under kvällen eftersom att flera personer misstänktes ha barrikaderat sig i lägenheten. Ännu kl 19:15 hördes detonationer och först vid 21 kom de första officiella bekräftelserna på att insatsen trappades ned.

För många Bryssel-bor blev jakten på terrorister väldigt konkret:

– Stora delar av staden stängdes av och många människor blev upprörda då de inte kunde ta sig hem från sina jobb, rapporterade SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten som var på plats i Molenbeek.

Genombrott i tisdags

Tidigare på fredagen bekräftade belgisk åklagare att man påträffat den efterspanade terroristen Salah Abdeslams fingeravtryck i den lägenhet som polisen slog till mot tidigare i veckan. Då dödades en misstänkt terrorist som tidigare varit bosatt i Sverige.

Enligt åklagaren var det även då som polisen fick upp det avgörande spåret som ledde fram till dagens sensationella gripande. Enligt polisen hade man lägenheten under bevakning under en tid innan man slog till.

Terrorforskaren Hans Brun konstaterar att det är osäkert om Abdelslam varit i Belgien hela tiden.

– Han kan mycket väl ha gömt sig i Holland, i Tyskland eller i Frankrike. Men han har kanske återvänt till Belgien av olika anledningar.

Inför rätta

26-årige Salah Abdeslam körde en av bilarna under terrordåden i Paris i november och misstänks även ha planerat att agera självmordsbombare. Men i stället flydde han till Bryssel och har sedan dess jagats intensivt av polis över hela Europa.

Abdeslam är den enda kända gärningspersonen som deltog i attentaten i Paris som fortfarande är vid liv. Tidigt spekulerades det i att han lyckats ta sig till IS-kontrollerat område i Syrien. Nu kan han i stället förhöras och ställas inför rätta i Frankrike.

  • På kvällen fredagen den 13 november 2015 utlöste en självmordsbombare sin sprängladdning utanför Stade de France i Saint-Denis i norra Paris, där Frankrike mötte Tyskland i en träningsmatch i fotboll. En förbipasserande dödades.
  • Trettio minuter senare utlöste ytterligare två självmordsbombare sprängladdningar utanför stadion, dock utan att döda andra än sig själva.
  • Samtidigt öppnade attentatsmän eld mot barer och restauranger i Paris 10:e och 11:e arrondissement, där 39 människor dödades. En av attentatsmännen sprängde sig själv till döds.
  • Klockan 21.40 gick tre av terroristerna in i konsertlokalen Bataclan, där bandet Eagles of Death Metal uppträdde. De sköt mot publiken och tog gisslan. Tre timmar senare stormade polisen Bataclan. Då hade 89 personer dödats av attentatsmännen.
  • 130 personer dödades totalt av terroristerna. Över 350 människor skadades. Sju gärningsmän dödades.

Salah Abdeslam, född 1989, hyrde två av de bilar som användes under terrordåden i Paris den 13 november. Bilder från övervakningskameror tyder även på att han körde åtminstone en av bilarna, som andra gärningsmän – däribland brodern Brahim – sköt ifrån mot restaurangbesökare.

Brodern sprängde sig sedan till döds på ett café på Rue Voltaire och misstankar finns om att även Salah skulle ha begått ett självmordsdåd. Ett självmordsbälte, som tros ha tillhört honom, påträffades i en Parisförort efter dådet.

I stället fick Salah hjälp av vänner från Bryssel att fly från Paris. Deras bil stoppades av polis på vägen, men tilläts fortsätta eftersom inget ansågs tyda på att de varit inblandade i attacken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet