Storbritanniens premiärminister Theresa May. Foto: TT

Uppgifter: Theresa May redo sätta in brittisk militärinsats i Syrien

Publicerad

Storbritanniens premiärminister Theresa May sägs nu vara redo att ge klartecken åt en brittisk militärinsats i Syrien, riktad mot Assad-regimen. Detta kan komma att ske utan att May har sökt stöd hos parlamentet, uppger källor till BBC.

Regeringskällor uppger för det brittiska public service-bolaget att May betraktar den upptrappade situationen som ”akut”.

Hon vill förhindra att en ny kemvapenattack, likt den som påstås ha ägt rum i Douma utanför Damaskus nyligen, inträffar igen.

Syrienkriget

Corbyn kritisk

Labour-ledaren Jeremy Corbyn har sagt att han inte vill se en brittisk militärinsats i Syrien. Han tycker dessutom att parlamentet ”alltid borde få möjlighet att diskutera alla militära insatser”, rapporterar BBC.

– Vi vill inte ha bombningar som leder till eskalering och upptrappning mellan USA och Ryssland i skyn över Syrien, säger Corbyn.

Premiärminister May har alltså ännu inte kommunicerat något beslut om hur Storbritannien kommer att agera militärt, om de nu kommer att göra det. Men hon har tidigare beskrivit användningen av kemiska vapen som en ”humanitär katastrof” som ”inte kan passera obemärkt förbi”.

Trump twittrade

Tidigare under onsdagen twittrade USA:s president Donald Trump: ”Ryssland lovar att skjuta ner alla robotar som skjuts mot Syrien. Gör er redo, Ryssland, för de kommer att komma, grymma, nya och 'smarta'”.

Theresa May har ännu inte kommenterat Trumps uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet