Syriens president Assad. Foto: TT

Datum klart för syrisk vapenvila

Uppdaterad
Publicerad

FN-samtalen mellan USA och Ryssland om Syrien ser ut att ha burit frukt. USA och Ryssland har i ett gemensamt uttalande lagt fram formerna för en tillfällig vapenvila. Samtidigt rapporterar flera medier att Syriens president Bashar al-Assad har utlyst parlamentsval i april.

Syriens president Bashar al-Assads tillkännagivande om att parlamentsval ska hållas den 13 april kom via den statliga nyhetsbyrån Sana. Samtidigt utfärdade al-Assad ett dekret med innebörden att landets provinser ska vara representerade i parlamentet. Syrien höll senast parlamentsval i maj 2012.

Samtidigt har USA och Ryssland alltså kommit överens om ett avtal om formerna för att få stopp på stridigheterna i Syrien. Den tillfälliga vapenvilan mellan den syriska regimen och oppositionella rebellgrupper ska inledas den 27 februari, enligt ett förslag som USA och Ryssland enats om.

Rysslands president Vladimir Putin och USA:s motsvarighet Barack Obama har diskuterat vapenvilan över telefon. Enligt Reuters ska Putin ha sagt att avtalet var ”ett steg mot att stoppa blodsutgjutelsen”. Obama ska ha talat om ”stora möjligheter” och att detta var nästa steg mot diskussioner om den politiska lösningen i Syrien.

26 februari

Enligt ett gemensamt uttalande från USA och Ryssland ska de parter som deltar i striderna i Syrien senast den 26 februari meddela om man avser att upphöra med fientligheterna.

Villkoren är att den syriska regimen och dess allierade ska upphöra med alla anfall med alla sorters vapen mot den väpnade oppositionen, och vice versa.

USA:s utrikesminister John Kerry uppmanar alla parter att acceptera den tillfälliga vapenvilan och säger även att den förutom minskat våld även kommer innebära att man kan utveckla det humanitära stödet på plats och stödja en politiskt hållbar lösning i området rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Omfattar inte IS

Men ett eldupphör kommer inte omfatta jihadiströrelsen Islamiska staten och al-Nusra. Dessutom meddelade USA och Ryssland att de kommer fortsätta flygbombningarna mot IS och andra terrorgrupper.

Förhoppningen är att avtalet, trots undantagen, kan bereda väg för eld upphör och förnyade samtal mellan rebellgrupper och al-Assad regimen i Damaskus.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon välkomnade den amerikansk-ryska överenskommelsen och uppmanade alla parter i den syriska konflikten att följa efter.

Dödligaste attacken på fem år

Beskedet kommer dagen efter de dödligaste enskilda attentatet sedan kriget bröt ut i Syrien för snart fem år sedan. Minst 96 människor dödades i de fyra explosionerna i närheten av den shiitiska helgedomen Sayeda Zeinab i Damaskus, enligt det oppositionsvänliga Syriska människorättsobservatoriet som är baserat i Storbritannien.

Samma dag dödades minst 59 människor i staden Homs, där två bilbomber detonerade i det shiitiska området Zahra. Jihadistorganisationen Islamiska staten har tagit på sig massmorden i de båda städerna.

Ryssland: Målet var att störa fredsprocess

Enligt Ryssland var målet med bombattackerna att störa försöken att upprätta en tillfällig vapenvila i Syrien.

”En sådan förhatlig kriminell handling… kräver ett lämpligt svar från det internationella samfundet”, skriver det ryska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Majoriteten av offren i helgens blodbad – minst 138 personer – var civila.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer