Upprördhet bland Norwegian-piloter

Uppdaterad
Publicerad

Strejk hotar från 4 november

En planerad omroganisation vållar protester som kan stoppa flygningarna.

Piloterna inom lågprisflygbolaget Norwegian är upprörda över en föreslagen omorganisation som innebär att de ska vara anställda av så kallade resursbolag i stället för direkt av Norwegian, rapporterar Ekot.

Norska facket har varslat om strejk från den 4 november i protest mot förändringarna. Facket anser att piloter anställda vid resursbolagen, som i praktiken ska fungera som bemanningsföretag, kommer att konkurrera med varandra.

– Om flygbolaget Norwegian väljer att avsluta samarbetet med bemanningsföretaget riskerar piloterna att kunna förlora sina arbeten medan arbetsplatserna fylls av piloter från andra bemanningsföretagen från andra delar av Europa som inte alls har samma villkor som i Skandinavien, säger Martin Lindgren, vice ordförande i Svensk Pilotförening, till Ekot.

Det norska facket har även medlemmar som arbetar i Sverige. Det innebär att Norwegians trafik i Sverige också påverkas av en eventuell strejk, uppger Martin Lindgren, vice ordförande i Svensk Pilotförening, för TT.

Svensk Pilotförening har 43 Norwegian-piloter som medlemmar, och dessa har inte ännu bestämt sig för hur de ska agera.

– Vi är just nu i processen med att avgöra huruvida vi ska varsla om konflikt eller inte, säger Martin Lindgren.

Det Norwegian nu vill göra, alltså att föra över sina piloter till bemanningsföretag, är något som konkurrenten Ryanair började med redan 2006, enligt Lindgren. I dag är majoriteten Ryanair-piloter egenföretagare snarare än anställda.

Norwegian hoppas kunna undvika den strejk som utlysts nästa vecka, och vill inte säga något om effekterna om strejken skulle blir av.

”Det är för tidigt att säga och vi hoppas att vi kommer att komma överens”, skriver informationschef Charlotte Holmberg Jacobsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norwegianstrejk 2013

Mer i ämnet