Somaliska marin- och kustbevakningsbåtar patrullerar i havet bredvid hamnen i Mogadishu. Foto: Farah Abdi Warsameh/AP/TT

Upprört i Kenya efter gränsdom

Uppdaterad
Publicerad

Somalia får i stora drag rätt till ett stort område i havet utanför landets kust, ett område även Kenya sade sig ha rätt till. Det har Internationella domstolen i Haag beslutat.

Kenya och Somalia har sedan 2014 legat i fejd över en gränsdragning mellan länderna, där frågan varit var gränsen ska dras i Indiska oceanen.

När Internationella domstolen i Haag (ICJ) på tisdagen kom med sin dom i frågan möttes det med upprördhet i Kenya, som bara får en liten bit av det eftertraktade området.

– Det här vrider tillbaka alla sociala, politiska och ekonomiska framsteg som har tagits (mellan länderna) och riskerar att hota freden och förvärra det fragila säkerhetsläget i hela Afrikas horn, säger Kenyas president Uhuru Kenyatta, som motsätter sig den i hans tycke ”partiska” domstolens beslut, ett beslut han inte tänker erkänna.

”Respektera internationell lag”

ICJ dömde nämligen i stora drag till Somalias fördel och ger den nordliga grannen i fejden rätt till vattnen under vilka tros finnas stora gas- och oljefynd.

Somalia å sin sida uppmanar Kenya att ”respektera internationell lag” och president Mohamed Abdullahi Mohamed säger i ett tv-sänt tal att domen gav länderna en möjlighet att stärka sina band.

Domstolen var enig i sitt beslut i frågan, som gällde hur gränsen skulle dras i vattnet – följa gränsen, som Somalia anser, eller rakt österut, som Kenya tycker. Mellan ländernas förslag ligger 100 000 kvadratkilometer vatten, ett område Kenya sedan 1979 har betraktat som sitt.

Kan inte överklagas

ICJ:s dom kan inte överklagas, men domstolen har i praktiken heller inget sätt att se till att domslutet följs. Om någon ytterligare nation utöver Kenya inte godtar domen och inte agerar efter den kan frågan tas upp i FN:s säkerhetsråd.

Frågan har varit infekterad en längre tid, och 2019 kallade Kenya hem sin ambassadör i Somalia efter att ha anklagat grannen i norr för att redan ha sålt olje- och gasfält i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.