Uppspolad val drar publik på Island – trots varningar om explosionsrisk

Uppdaterad
Publicerad

En uppspolad val drar storpublik på Island. På filmer från den isländska kanalen RUV ser man barnfamiljer och nyfikna samlas runt vad som egentligen är en tickande bomb.

– Jag skulle inte göra det, flera ton kan flyga ut över dig, säger Tom Arnbom, expert på hav och arter vid Världsnaturfonden WWF, efter att ha sett filmen.

När myndigheterna undersökte den knölval som förra veckan spolades upp på Islands kust uppmärksammade man att valen var mycket uppsvälld och riskerade att explodera. Polisen spärrade av området och myndigheterna uppmanade alla att hålla sig borta. Men trots detta flockas familjer vid valen för att ta kort och känna på valen.

– Normalt så sipprar gasen ut av sig själv, men är det en människa där som går på den så kan det öppnas upp väldigt snabbt. Då exploderar det, säger Tom Arnbom.

Men en död knölval på stranden behöver inte bara vara dåliga nyheter. Knölvalen var tidigare nära utrotning men efter förbud mot valjakt på 60-talet har populationen ökat kraftigt. Och ser du en val så finns det flera. 

– Det positiva med att hitta en död knölval är att det visar att det finns fler i haven nu, säger Tom Arnbom, expert på hav och arter vid WWF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.