Rumänsk polis undersöker mordplatsen. Foto: EBU

Urskog i Rumänien hotas av virkestjuvar

Uppdaterad
Publicerad

Mer än dubbelt så mycket skog än vad som är lagligt avverkas i Rumänien, enligt en ny EU-finansierad rapport. Den senaste månaden har två skogvaktare hittats döda i skogen. Timmertjuvar, den så kallade ”skogsmaffian”, misstänks ligga bakom morden.

Rumänska myndigheter har censurerat delar av en rapport som sägs visa den riktiga dimensionen av olaglig skogsavverkning i Rumänien, skriver Romania Insider. Det handlar om undersökningen National Forestry Inventory (IFN), Nationella skogsinventarier, som bland andra EU har varit med och finansierat.

Rapporten visar att 38 miljoner kubikmeter skog har huggits ner årligen under perioden 2008 – 2012 i Rumänien. Det är 20 miljoner mer kubikmeter än vad som lagligen exploateras och vad som visas i den officiella statistiken från Nationella statistik institutet.

Den skog som påverkas är de över 450 år gamla stora bokskogar som är de sista av den typen i Europa, enligt Sveriges Radio Ekot.

Skogvakter dödades

En anonym virkestjuv säger att de tvingas stjäla skog för att kunna betala mutor till olika myndigheter, visar en rumänsk undersökande dokumentär. Några av de som har försökt stoppa virkestjuvarna har råkat illa ut.

Under den senaste månaden har två skogvakter hittats döda i skogen, skriver Romania Insider och BBC. Onsdagskvällen den 16 oktober sköts en 30-årig skogvakt med ett jaktgevär i Strambu Baiuts skogsdistrikt i norra Rumänien, vilket både rumänska polisen och det statliga skogsföretaget Romsilvas chef George Mihailescu bekräftar.

Mannen ska ha tittat till skogen efter tips om virkestjuvar där. Lokal media har rapporterat om att en av de misstänkta ska vara brorson till stadens huvudåklagare, skriver Romania Insider.

Tidigare i oktober hittades en annan skogvaktare ihjälslagen i en bil i skogen.

Även journalister från Romania Insider ska ha hotats och prejats av vägen när de kartlade hur träd huggs ner genom falsk anmälning. Enligt dem märks friska träd som sjuka eller döda för att de ska kunna huggas ner lagligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.